Системни

Как да се абонирам за нови публикации?

За да получавате новостите и публикациите от сайта, можете да се абонирате по няколко начина:

  чрез RSS - кликнете върху иконата на RSS, която се намира в горния десен ъгъл на страницата или добавете линка в блогрола си http://cooks-and-bakes.com/rss.xml
 • чрез FeedBurner - пак от същата икона

Можете да ме откриете и на страницата ми във Facebook или във Flickr.
 

Рецепти

Откъде черпиш вдъхновение за рецептите?

Повечето от рецептите са свързани със сезона. В интернет пространството има толкова много изкусителни предложения, че ми се иска да приготвя всичко, което видя. Повечето от рецептите са адаптирани от чужди сайтове, списания, блогове или от книги. Някой от рецептите са от приятели или от стартите тетрадки. Източникът задължително се цитира в публикацията.

Търся определена рецепта. Как мога да я открия?

В home page на сайта има поле "Търсене". В него напишете точно какво търсите или ключова дума и ще ви се покаже списък с всички рецепти, в които например е използвана съставка „натурален шоколад”.

Какви инструменти и консумативи използваш? Откъде ги купуваш?
Инструменти, пособия, оборудване и сладкарски материали
 
Преди време трудно се намираха слядкарски инструменти и пособия в България, но последно време има доста он-лайн магазини, които са добре заредени и могат да се намерят на добри цени. Описвам няколко, които са проверени и са много коректни в доставката и плащането.
 
Внос от Англия:
 
 • Design A Cake - много голям асортимент от оборудване и материали
 • Knightsbridge PME - предлагат продукти на PME и Wilton
 • Amason - тук можете да откриете много хубави неща от различни търговци на добра цена
Доставчици в България:
 
 • CookiBooki - online магазин с директна доставка до дома и офиса - предлагат сладкарски бои, инструменти, формички, резци, суха смес за Роял айсинг, помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Regal Ice, FunCakes марципани, резци и всякакви пособия в областта на сладкарството и декорацията. Ако имате нужда от печат върху ядивна хартия, много добре се справят с цветовете - препоръчвам ги.

След заявката ще получите e-mail с потвърждение на заявката и до ден - два, всичко ще бъде доставено коректно до вас ;)

 

 • Xcerx - online магазин за сладкарски бои, формички, инструменти, фондани, марципани, айсинг, суха смес
 • Хитрини - online магазин за сладкарски бои, инструменти, формички, резци, фондани, готов роял айсинг за декорация, FunCakes марципани, мексиканска паста - захарен фондан, шаблони за торти, захарна хартия за декорация, огромно количество от молдове и други инструменти.
 • Астрагруп - Профис - професионално ресторантско оборудване, консумативи за печене, бъркалки, тави и много други. Имат офис в София, Пловдив, Варна, Бургас.
 • Gastrogroup - Инструменти, формички, резци, други материали. Професионално оборудване на кухнята
За покриването на тортите и мъфините използвам готова моделираща маса, която можете да откриете при различните вносители или производители. Всякакви допълнителни консумативи, свързани със сладкарската ви страст, можете да намерите и при тях.
 
 • Алимко - предлагат белгийска моделираща маса с много високо качество и много други материали за сладкарската промишленост. Доставката вече е платена и пристига на следващия ден. Разфасовките на моделиращата маса са по 7 кг.
 • Ирида - български производител на хранителни продукти за сладкарството. Предлагат фарситури, желета, фондани, сладкарски украси, захарни декорации, поръски и много други. Офисът им е в гр. Пловдив.
 • Торнадо - предлага сладкарски и хранителни консумативи, оцветители, кремове и др. Намират се в град Пловдив, извъшват доставка по куриер за цялата страна.

Основни въпроси

Какъв фотоапарат използваш?

Снимам с Nikon D3100.  Имам 2 обектива, които ползвам за снимките –  50 mm 1.4, и 60 mm 2.8 Макро. Вършат идеална работа.

Кога снимаш и какво оборудване притежаваш?

Предимно снимам през деня, когато имам свободно време – главно събота – неделя, но се налага и вечер да се правят снимки, тъй като повечето от десертите приготвям след работа. За нощните снимки имам 1 светкавица, 1 софтбокс 50х70 см, 1 статив за осветлението и 1 статив за фотоапарата. Важно е да се снима със статив за по-добри и фокусирани снимки.
За фон използвам светла стена или лист картон в различни цветове. Добре е цветовете да са ненатрапчиви и пастелни, за да не влият на самото изображение. Когато има много фигури или наситени елементи на фона, той става водещ в изображението, а не продуктът който искате да снимате. Сивият или черният картон ще ви свършат идеална работа.

С какъв софтуеър работиш?

Снимам предимно в RAW формат. Свалям снимките локално на компютъра, разглеждам кадрите, избирам най-подходящите и обръщам снимките в .TIFF формат . Работя с Adobe Photoshop CS3, като основно изсветлявам изображението, придавам малко контраст и crop-вам.

Каква е платформата на сайта?

Сайтът е разработен специално за мен, със собствен дизайн и не са използвани безплатни темплейти. Дизайнът е съобразен спрямо съдържанието на сайта, рецептите и рубриките.