Ефектна декорация на торта

Отдавна замислям да отделя специално местенце в блога, в което да споделям идеи, мисли и неща, които биха ви били от полза. Затова стартирам новата рубрика "Как да направя...". В нея ще се опитам накратко да представям проекти, свързани с кулинарията и готвенето, неща от рода "направи си сам", които ще ни послужат при различни ситуации.

Днешната тема е посветена на ефектна и бърза декорация на торта. Естествено идеята се появи съвсем изневиделица, тъй като трябваше да направя торта за една вечер. Не обичам да претупвам нещата и реших, че няма кога да правя рози от фондан и допълнителни захарни цветя, затова посетих най-близкия цветарски магазин.

Необходими консумативи
1 торта, покрита с фондан (в случая d=18 см)
1 букетче от естествени или сухи цветя
3 броя цветарски разноцветни шнурчета - 1 метър
1 пластмасова колбичка за цветя
Изработка
1. Цветарските шнурчета трябва да са доста дълги, затова вземете поне 2 метра от вид. Аз съчетах 3 цвята, които много добре паснаха цветово и на букетчето, изработено по мое желание.
2. Трите шнурчета трябва да са еднакво дълги. Предварително ги увийте около тортата и вижте каква дължина ви е нужна. Отрежете излишното. Увийте и двата края на шнурчетата, за да не се разплитат и ги омотайте около тортата.
3. Големината на цветето и букетчето трябва да е съобразено спрямо диаметъра на тортата. Тъй като моята беше 18 см, реших че трябва да е нещо нежно и не много голямо. Дръжката на букетчето е увита със зелено цветарско тиксо.
4. Има 2 варианта, за които се сетих за използването на pvc колбичката. Най-вероятно вие ще предложите и други. Първият вариант е да се "вгради" колбичката в тортата като се издълбае дупка в средата. Увиваме колбичката с домакинско фолио, наливаме вода в нея и накрая слагаме букетчето вътре. Имайте предвид обаче че в този случай тортата трябва да е около 12 см висока, за да се събере колбичката. Прецених, че тортата е доста малка и ако отнема и част от вътрешността й, съвсем нищо няма да остане от нея. Затова напълних колбичката с вода, мушнах цветето вътре и така пренесох декорацията отделно. Преди поднасянето на тортата изваждаме декорацията, подсушаваме дръжките на букетчето и слагаме отгоре.
Цветята се запазват свежи във водата и не увяхват. Можете естествено и в пластмасова бутилка да ги натопите, но не е толкова изтънчено и естетично :)
Хубавото при тази декорация е, че става бързо, лесно и удобно. Стига да имате време да отскочите до цветарския магазин и да развихрите въобръжението си. Рожденничката бе двойно изненадана - хем торта получи, хем прекрасно и нежно букетче. Поздрави най-сърдечни и прекрасно лято скъпи приятели!

Коментари

Нов коментар