В тези летни жеги един от най-приятните и разхлаждащи десерти е сорбето. Сорбе (sorbet) е замразен десерт, приготвен от подсладена вода с добавен плодов аромат (плодове пюре), вино или ликьор. Смята се, че сорбето е плод на римляните или произтича от Близкия изток. Терминът шербет, произлиза от турски език ?erbat/?erbet,  а "sorbet" идва от персийското sharbat, което от своя страна е с арабски произход и означава напитка или сок. Сорбето понякога се сервира между ястията с цел да се прочисти небцето преди основното ястие.

Смята се, че Марко Поло донесъл рецептата за шербет по пътя си обратно от Китай за Италия през 13 век. 

Замразените десерти са били  "донесени" във Франция  през 1533 г. от Катерина Медичи, която напуска Италия и се мести във Франция, за да се омъжи за херцога на Орлеан, който по-късно става Henry II на Франция. До края на 17 век сорбето се е продавало по улиците на Париж, по-късно е привнесено в Англия и в другите части на Европа.

Приготвяне

Изстискваме сокът от лимоните. Поставяме сокът в купа, слагаме захарта и разбъркваме добре, за да се разтвори. Нарязваме ментата на дребни парчета и добавяме към лимоновата смес.
Замразяваме сместа във фризера за 2 часа. След това изваждаме и с вилица разбъркваме сместа, за да стане на ледени бучки. Получават се хубави кристали. Замразяваме отново за 2 часа и сервираме.

Лимоново сорбе

26 | 06 | 2011
18985
7

Продукти

3 големи лимона
100 г захар
няколко стръка прясна мента

Порции

2 порции

Време

приготвяне 7-10 минути
замразяване 4 часа

Коментари

supermag's picture

Разкошно, свежо... просто ми изтекоха лигите... Чудесна лятна рецепта!

Ралица's picture

Здравей, Дани! Искам да попитам дали в тази рецепта може да се добави алкохол и какъв? Изглежда прекрасно, нямам търпение да го опитам!

Dani Dineva's picture

Здравей, Ралица,
Предполагам, че няма да му навреди на сорбето да се добави и малко ликьор или цял ром. Но не прекалявай, тъй като ще се усети доста предвид състава на десерта. Конкретна марка алкохол не мога да ти препоръчам, тъй като не ползвам много в десертите си. Но не слагай повече от 1 капачка или около 5 мл.

Ева Тонева's picture

Дани, изглежда великолепно! Не съм приготвяла досега, май е време да опитам... Прегръдки!

Dani Dineva's picture

Диана, благодаря ти че се отби при мен.
Мира, това е толкова елементарно, че те кара да го направиш. Сервираха ни го между храненията в Банког и аз съответно реших че е много добро и трябва да го повторя.

малки неща's picture

Дани, снимката ти ме грабна веднага и макар да не съм много по сорбетата, не можах да не изкоментирам. За това пък идните месеци ще им е времето определено. Току виж и аз съм си променила мнението за тях. Може да не съм срещнала подходящото сорбе :). Поздрави и хубава седмица!

Диана's picture

Обожавам сорбе, а със свеж лимонов вкус , още повече -
прекрасно предложение и снимки.
Поздрави и усмихнато лято, Диана

Нов коментар