Този конфитюр се приготвя от добре узрели ягоди. Моите ги набавих от пазара, но най-добре е ако имате домашни в изобилие. Вкусът е очарователен и много ароматен. Това, което ви е нужно са ягоди, захар и лимони. Няколко добре измити  бурканчета с винтови капачки и добро настроение.

Приготвих 5 бурканчета сладко от тези продукти.

Приготвяне

Измитите и почистени ягоди се пюрират с пасатора в голяма тенджера. Слагаме да заври на котлона и добавяме захарта.

Добавяме сока от изстисканите лимони. Вари се на ниска степен, около 1 час докато се сгъсти. 3. За да проверим готовността на конфитюра можем да използваме 2 начина: Капваме една капка върху чинийка, изчакваме да изстине и ако капката не се "разлива" при накланяне на съда, значи е готов. Друг вариант, за да проверим гъстотата, е като прекараме черта с дървена лъжица по дъното на тенджерата. Ако успеем да видим дъното преди да се събере конфитюра, значи е готов.

Пълним измитите и подсушени бурканчета с конфитюра, затваряме и обръщаме с дъното нагоре. Най-добрият вариант е да имате бурканчета с винтови капачки. Не е нужна допълнителна стерилизация.

Благодаря на моята колежка Аглика, която направи тези прекрасни етикети за конфитюра и без чиято помощ не бих могла да се справя. Надявам се, скоро да си направи блог и да покаже професионалните си умения зад обектива.

Конфитюр от ягоди

23 | 07 | 2010
65379
3

Продукти

2 кг почистени ягоди
1 кг захар
сока от 2 лимона

Порции

5 бурканчета

Време

приоготвяне1 час

Коментари

Aneliya Popova's picture

Обожавам конфитюри от ягоди! малко съм скарана със самото приготвяне, но щедро ще предоставя рецептата на баба! :)

Любима Русева's picture

Дани, миналата година приготвих рецептата за сладко от смокини, което си представила. Сега през почивните дни мисля да приготвя и тази за конфитюра от ягоди. Много ще се радвам, ако споделиш още рецепти за сладка и зимнини, които си правила или смяташ да правиш :) Страхотна си, успех!

Dani Dineva's picture

Любима,
благодаря ти! Правих няколко пъти сладка - сладко с ябълки, канела и коняк :)
Подсещаш ме, че не съм го пуснала. Ако успея да открия рецептата, ще го снимам и публикувам.

Нов коментар