В това топло и задушно време, не ви ли се иска да завали? Ама да завали проливен дъжд, който да потуши маранята, за да дишаме спокойно...Точно това се случи миналата събота, в която слънцето се скри и облаците надделяха. Е, дъждът не закъсня.

В този хубав и почивен ден бяхме на гости на леля Ани. Много симпатична дама,  с която можеш да си бъбриш с часове. Жена, която е събрала интересни спомени в сърцето си и с радост го отвори за мен. Направила е къщата си така, за да се чувства удобно и уютно. Без излишна суета, без много лукс, така че да ходиш боса по пода и да се чувстваш щастлива.

Естествено, веднага ме грабнаха вързопчетата билки, които се сушаха под  навеса.

Като малко дете се радвах на прекрасната й къща, която е приютила интересни предмети от различни култури и пътешествия през годините. С нескрит интерес обходих къщата и се впечатлих!

От колекцията й от чинии....

И те са събирани в продължение на 10 години. И знаете ли колко има? Над 100!!! От цял свят. Е, бях като дете в сладкарница. С огромни отворени очи и разглеждах ли, разглеждах и снимах ли, снимах. За съжаление нямаше много светлина и снимките не са от най-добрите.

Приготвяне

1. Измивате добре смокините, обелвате ги с остро ножче и слагате ги за 20 минути във варена вода да престоят. На 5 литра вода се слага 1 шепа вар. Варта стяга плодовете и не им позволява да се скашкат или омекнат. След това ги измивате добре няколко пъти. През това време си приготвяте сиропът.
2.Бланширате суровите бадеми и обелвате и тях. Може да ги препечете за няколко минути във фурната, за да се изсушат и придобият златист загар. Малко е трудоемко, но си струва.
3. За сиропа слагате водата със захарта да заври. След като се сгъсти, изсипвате смокините вътре и започвате на бъркате, добавяте бадемите. Варете сладкото на бавен огън и внимавайте да не се смачкат смокините при бъркането, за да се запазят цели. Леля Ани пълни всяка смокиня с едно бадемче и останалите се "разхождат свободно" из тавата. Но смятам, че и без друго рецептата е достатъчно изкушаваща и ако нямате време за това, може просто да ги добавите при смокините.
4. Варете до желаната гъстота. Проверява се когато капка от сладкото не се разтича в чинийка, след като е охладено.
5. Накрая добавяме лимонената киселина и пълним бурканчетата докато сместа е още топла. Обръщаме с дъното нагоре и след като изстине е готово.

Сладко от смокини и едно гостуване при леля Ани

14 | 08 | 2010
54535
7

Продукти

75 броя зрели смокини
1 кг захар
2 ч. ч. вода
белени бадеми около 300 гр
1 пакетче лимонтозу / сокът от 2 лимона
вар за варена вода

Порции

15-20 бурканчета

Време

подготовка2-3 часа
приготвяне на сладкотодокато се сгъсти, около 45 мин.

Коментари

Калчо Василев's picture

Здравейте Дани,

благодаря ви за хубавата рецепта за смокините. Баба ми Йорданка я правеше така. Специално процедурата с обработката с варената вода ми привлече вниманието из между десетките рецепти в интернет към вашата и си спомних как беше едно време както и за баба си. Довечера ще забъркам една конска доза от около 180 смокини наведнъж а пък ако ще и сирийско да стане :)

Успех на сайта ви и повече усмивки :)

Milka's picture

Къде ми е коментара???Някой да обясни моля...защо се белят смокините,и защо в някои рецепти им се слага вар или син камък???

Dani Dineva's picture

Милка,
това е рецептата на леля Ани. Тя така я прави, не всички рецепти са така. Смокините се белят, за да са по-меки и сочни, да поемат от сока, а не да станат сухи и твърди. Има хора, които ги пекат във фурната само със захар и пълнят в буркани, но съставът е по-различен. Стоят цели и твърди, леко сухи. За варовият разтвор съм опоменала в рецептата "Варта стяга плодовете и не им позволява да се скашкат или омекнат".
Поздрави,
Дани

Milka's picture

Аз не мога да разбера,защо е нужно да се белят смокините?И другото защо на някои рецепти със смокини им се слага син камък???

Вяра's picture

Грам се съкращава само г, без точка, без р, както килограм кг, а не кгр!
Поздрави!

Анонимен's picture

Чудя се все пак колко захар на колко бройки смокини да сложа. Някъде пишат на 30 броя един килограм захар.

Анонимен's picture

БРАВО, ЦХУДЕСНО ПОДНЕСЕНО!!!!

Нов коментар