С настъпването на есента и пожълтяването на листата, ми се иска да успея да съхраня топлите слънчеви лъчи за по-дълго време. Тиквата е един от любимите ми плодове през този сезон, тъй като освен за печене, може да се използва като основна съставка в някой десерти, тарти, хлебни изделия и други. Днес тя е основна героиня на празника Хелоуин или т.нар. Келтска Нова година, на който се децата и младежите се обличат със страшни и интересни костюми и събират лакомства от съседите. Хелоуин се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември. За празника ще ви разказвам друг път, тъй като историята е интересна и доста дълга.

Безспорни са обаче ценните вкусови качества на тиквата, а хранителната й стойност наподобява тази на картофите. Съдържа значително малко белтъчини и мазнини, по-голямо количество захари (захароза и глюкоза), както и вода. Богата е на винамин С, кератин и пектин, който намалява нивото на холестерола. Ниската й калоричност я превръща в добра алтернатива за хората с наднормено тегло и за диабетици. Изключително полезни са семките на тиквата. Те са богати на масла, белтъчни и смолисти вещества. Важно е обаче при консумация да се избегне прекомерното им осоляване. Тиквени семки могат да бъдат открити в състава на: мюсли, хляб и др. Полезни са за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит, анемия, хипертония и остеопороза. С настъпването на есента и пожълтяването на листата, ми се иска да успея да съхраня топлите слънчеви лъчи за по-дълго време.

Тиквата е един от любимите ми плодове през този сезон, тъй като освен за печене, може да се използва като основна съставка в някой десерти, тарти, хлебни изделия и други. Днес тя е основна героиня на празника Хелоуин или т.нар. Келтска Нова година, на който се децата и младежите се обличат със страшни и интересни костюми и събират лакомства от съседите. Хелоуин се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември. За празника ще ви разказвам друг път, тъй като историята е интересна и доста дълга. Безспорни са обаче ценните вкусови качества на тиквата, а хранителната й стойност наподобява тази на картофите. Съдържа значително малко белтъчини и мазнини, по-голямо количество захари (захароза и глюкоза), както и вода. Богата е на винамин С, кератин и пектин, който намалява нивото на холестерола. Ниската й калоричност я превръща в добра алтернатива за хората с наднормено тегло и за диабетици. Изключително полезни са семките на тиквата. Те са богати на масла, белтъчни и смолисти вещества. Важно е обаче при консумация да се избегне прекомерното им осоляване. Тиквени семки могат да бъдат открити в състава на: мюсли, хляб и др. Полезни са за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит, анемия, хипертония и остеопороза. Десертът, който направих е изключително лесен и много вкусен. Трудно е да се нарече тарта, тъй като прилича повече на крем и се хапва с лъжица. Но признавам си - декорацията ме привлече, но ни най-малко не съжалявам. Приготвя се изключително бързо и лесно.

Приготвяне

1. В купа смесете всички продукти заедно - пюрираната тиква, захарта, заквасената сметана, яйцата, канелата, джинджифила, индийското орехче, солта, карамфила. Разбъркайте леко с миксер, докато сместа стане гладка.
2. Вземете по-едро сито и отстранете едрите парчета от сместа.
3. Загрейте фурната на 180 С и печете тартите около 40 минути. Оставете да се охлади за около 30 минути.
4. За да направите паяжината от шоколад, разтопете на водна баня натурален шоколад. Сложете шоколада в пош и направете черти, започващи от центъра на тартата към външната част. За голяма тарта ще са нужни около 15 черти, в моя случай около 12. След това правим дъгообразни линии, за да завършим формата на паяжина.

Тиквена тарта с шоколадова паяжина

28 | 10 | 2010
5570
0

Продукти

425 г тиквено пюре
3/4 ч.ч. кафява захар
200 г заквасена сметана
3 яйца
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. сол
няколко зрънца стрит карамфил
50 г натурален шоколад със 70% какао - за декорация
готова моделираща маса, бои - за паячетата

Порции

6 мини тарти

Време

подготовка15 минути
печене40 минути

Коментари

Нов коментар