Боядисване на яйца с естествени бои

05 | 04 | 2017
7828

Този Великден ще бъде радостен, усмихнат и много весел. За първа година ще боядисваме яйца заедно с малкия ми син и много се вълнувам. Очаквам да   Се съберем цялото семейство на празника, което ще е приятен повод да се видим и да общуваме пълноценно.

 

Приятелите от Fino ми отправиха покана да представя своя начин за боядикване на яйца. Избрах да покажа метода за оцветяване на яйца с естествени материали. Оказа се приятна и трудоемка задача, тъй като всички съставки трябва да се приготвят поотделно, да се сварят предварително, но в паузите между правенето на няколко неща едновременно не беше никакъв проблем.

 

Цветовете се получават пастелни и много ми харесаха. Ако искате да получите по-наситен цвят тогава оставете яйцата за 1 час или за 1 нощ да престоят в отварата.

Най-голяма изненада се получи с цвеклото, тъй като от него очаквах повече. Цветът стана много блед, почти незабележимо розов, но смесен с останалите яйца беше интересен. Боядисвайки яйца с натурални съставки очаквайте да не се получават еднакви и равномерни. Все пак в природата еднакви форми няма, а точно там се крие красотата.

Цветът на аронията е невероятен. Толкова наситено син и приятен. Спанакът също не ми е любимец, но не го изчаках дълго и може би това е причината.

Не се притеснявам, че малкият ми син ще опита от великденските яйца. Боядисани са с естествени зеленчуци, подправки и даровете на природата, подходящи вече захранени бебета с жълтък. Съветвам ви да ползвате домашни яйца, жалко, че бели трудно се откриват.

Ще са ви нужни:

  • Цвекло – 2 глави – за червен цвят
  • Спанак – 4-6 стръка – за зелен цвят 
  • Арония или боровинка – 2 шепи – за синьо
  • Куркума – 2 суп.л – за жълто
  • Кафе – за кафяво
  • Люспи от червен лук– за бордо
  • 20 бели яйца (моят съвет е да сварите малко повече, тъй като черупките на белите яйца са тънки, има опасност да се счупят)
  • Оцет

Приготвяне:

Сварете яйцата предварително. В тенджера поставете яйцата, налейте студена вода и сложете на умерен огън да заври. Щом водата кипне, намалете котлона и засечете 7 минути.

Сега е ред на направите различните цветове.

Жълто

Използвайте врялата вода, сложете 200 мл вода + 2 с.л. оцет и добавете към нея куркумата. Сложете яйцата и разбърквайте леко с лъжица. Оставете да постои 20 минути като обръщате яйцето.

Червено

Настържете цвеклото без да махате люспите, сложете го във врялата вода и го кипнете на котлона. Варете сместа около 10 минути, добавете и 2 суп.л. оцет. Свалете от котлона и прецедете сместа, изчакайте около 5 минути, пресипете я в буркан (на мен ми беше най-удобно) и добавете яйцата.

Зелено

Накълцайте спанака, добавете вода и го кипнете на котлона. Варете сместа около 10 минути, добавете и 2 суп.л. оцет. Свалете от котлона и прецедете сместа, изчакайте около 5 минути и добавете яйцата.

Синьо

Сложете 2 шепи от прясна арония или боровинка да заври в 200 мл вода, добавете 2 с.л. оцет. Притиснете леко с лъжица, за да се разпукат плодовете. Варете сместа около 10 минути. Свалете от котлона и прецедете сместа, изчакайте около 5 минути и добавете яйцата. Разбърквайте от време на време с лъжица до получаване на желания цвят.

Бордо

Свалете люспите от 4 -5 глави червен лук и ги сварете с 200 мл вода + 2 с.л. оцет. Варете сместа около 10 минути. Свалете от котлона и прецедете сместа, изчакайте около 5 минути и добавете яйцата. Разбърквайте от време на време с лъжица до получаване на желания цвят. Цветовете се получават хубави и наситени.

Кафяво

Сварете 2 ч.ч. силно еспресо. Добавете 2 с.л. оцет и потопете яйцата. Оставете за около 30 минути или до получаването на желания цвят.

Боядисаните яйца с естествени природни съставки се оказаха прекрасен повод да се забавляваме заедно и да превърнем празника в споделено време. Желая ви весел празник и разходки сред природата, слънце и много усмивки. 

Ще се радвам, ако харесвате моя блог, да споделите коментар и да разпространите публикацията в социалните мрежи чрез бутоните по-долу FacebookPinterestGoogle +. Можете да следите и актуалните рецепти в страницата ми във Facebook или профилът ми в Instagram.

 

Публикацията е изготвена със съдействието на Fino

Коментари

Ани's picture

Мила Дани всички твои снимки са радост за окото. Изпипани до най-малкия детайл. За мен си истински естет във всяко отношение! Love!

Нов коментар