Ревю: Мекица и кафе

09 | 10 | 2015
11698

Нова дестинация в града, на която можеш да довериш закуската си и първото кафе за деня

В началото на месеца се появи ново място за закуска в София под звучното българско име "Мекица и кафе". Ако имате път към ул. "Граф Игнатиев" 28 се отбийте и вкусете онзи забравен вкус от детството. Заведението е сгушено между магазините и единствено ароматът ще ви подскаже накъде да се отправите. Мястото е малко и кокетно, с отворена витрина откъм улицата. Предлагат се само и основно мекици, айран, добро кафе, домашна лимоната с мента, сладък салам.

Мекиците се приготвят на място пред клиента. Можете да избирате между сладки и солени мекици - с Nutella и банан, с крема сирене и сладко, с мед и орехи, ванилов сладолед, карамелизирани ябълки и канела, сладко от ягоди и др. Солените са с шунка и крема сирене, луканка и кашкавал, лютеница и сирене, сирене и кашкавал. Предлагат и екзотични видове като мекица с прошуто и пъпеш.

Мекиците се продават на бройка, обикновената мекица с пудра захар е 1 лв, а по-специалните са около 2 лв и нагоре. Мекица със сирене е 2,50 лв.

Аз опитах стандартния вариант със сирене. Хубава беше, хареса ми, но очаквах повече. Може би още малко да поплува в олиото, за да придобие по-хубав златист цвят. Поне така ги приготвям и харесвам вкъщи. Цената за обикновена мекица само с пудра захар е добра, но останалите ми се струват малко скъпи. Интериорът е изчистен, без излишен лукс, такъв какъвто трябва да бъде.

Ако искате да се отпуснете и да се насладите на закуската с добър приятел можете да се качите на втория етаж. Доста е тесничък, но пък е подреден кокетно с детайли като от едно време. Местата за сядане не са много, около 3 маси, но колко повече му трябва на човек. Не ми допадна това, че нямаше климатизация или поне не беше включена и на горния етаж миришеше на прясно изпечени мекици и  не искаш всички хора да разберат какво си ял на закуска дори и следобяд.

Ретро детайлите - стари дървени столове, старо радио, телефон, книги и различни занимателни игри не са само част от интериора, но и ще ви пренесат в едно позабравено време. На тази табела доста се смях, но явно ги е имало преди `89 година.

Има свободен достъп до Wi-Fi, което е добре, ако сте закъсали с мобилния интернет и трябва нещо спешно да свършите в мрежата.

Интересно ми е дали ще разнообразят скоро асортимента на мекиците с други позабравени закуски от миналото. 

Заведение: "Мекица и кафе"

Локация: ул. "Граф Игнатиев" 28. Работят всеки ден от 8:00 до 20:00 ч.

 

*Забележка: Авторът на блога пресъздава своята гледна точка и публикацията не бива да се счита за реклама. Съдържанието е авторско и e лицензирано с Creative Commons Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 2.5 България договор. Използването на снимки и публикации без изричното съгласие на автора или посочване на източника с активен линк към него е забранено и непрепоръчително.

Коментари

lussy's picture

Не е лошо, но струват ми се понадутички цените, помня времето когато една мекичка с пудра захар беше 4стотинки...............

Колини's picture

Еха! Това място е страхотно!! Задължително ще го посетя,като отида в София. Точно тъкмо днес си мислех, че във моя град е пълно със заведения за хранене и пицарии и ресторанти и т.н. Но реално са много малко местата, на които можеш да седнеш за закуска.

Анонимен's picture

Страхотно, да очакваме навсякъде да се вдигнат цените заради изгъзиците ви

Петя's picture

Цените така или иначе се вдигат и за това едва ли са виновни новоотворилите заведения. Мекици по 20 стинки има в Малашевци, но в центъра на София не е адекватно да съществуват съборетини, продаващи стари банички и миризливи "кренвиршки". Така че се радвайте на новото и го приемайте вместо само да мразите :)

Димитър Петров's picture

Честно казано мекица с прошуто и пъпеш или мекица с червен хайвер звучи доста странно. Бъррр...Предпочитам стандартните вкусове - със сирене, с пудра захар, с конфитюр. Но хора и вкусове много :)

Ивалина's picture

Готино е мястото, но 2 лв и нагоре за мекица си е доста. Много заведения се откриха за закуска в София, явно е модерно да закусваш в центъра на столицата извън огромните и шумни МОЛ-ове. Добре е, че се връщат позабравените вкусове и се обръща внимание на детайла.

Нов коментар