Quiko Era: точност и безопасност при термометрите | Cooks and Bakes

Quiko Era: точност и безопасност при термометрите

17 | 05 | 2018

Сигурно помните първото боледуване на вашето мъниче? Паниката ви обзема и не знаете какво да направите, особено ако детето е пеленаче. 

Когато големият ми син ми се разболя за първи път на 5 месеца, първото нещо, което беше е да се свържа с педиатъра, но все пак трябваше да спомена какви са симтомите на неразположението. Всеки един педиатър разчита на описанието на майката и колкото по-точни и прецизни са те, толкова по-лесно е да се постави правилната диагноза на детето. Това, което направих е да премеря температурата му. Беше висока, около 39 С. Казвам около, защото вкъщи разполагах с 2 термометъра, които показваха различни стойности – от 38.8 до 39.2 C. Колкото пъти измервах все различна стойност отчиташе.

В момента разпологам с два термометъра, живачния не го споменавам тъй като го смятам освен за отживелица, но и за опасен и изцяло неточен. Както знаете живакът се разширява при повишаване на температурата, за което пък е необходимо време малко повече от 5-7 минути и понякога повече. Купих първият безконтактен, защото ми беше нужно точно, бързо и безконтактно измерване. Вторият е контактен с гъвкав връх, но при него е трудно измерването под мишницата на детето и времето за отчитане е около 2-3 минути.

При децата е малко сложно положението с точното измерване на температурата, защото са нервни в повечето случай плачат и не могат да заспят, а това още повече ги превъзбужда. Не могат да заспят, тъй като поради високата температура, имат главоболие, което им пречи на съня. В момента, в който температурата спадне, се успокояват и заспиват. Но колкото по-рядко се разболяват, толкова по-добре за вас и за тях.

Все пак, ако това се случи ще ви е нужен точен термометър, който да не ви подведе.

С мен се свърза UniComs Bulgaria, вносител на първия по рода си изключително прецизен в измерването безконтактен термометър Quiko Era с молба за тест на продукта и обективно мнение.

В кутията на Quiko ERAе включено ръководство за употреба, но ще ви разкажа как действах аз.

За да измеря температурата на бебето насочих уреда срещу челото на детето и го държа в перпендикулярна позиция на челото, не под ъгъл. Натиснах бутон „лице“ . На челото се показва отчетената температура, а за да знам дали съм на правилното разстояние две точки около стойността ме насочват. Така никога няма да се чудя дали съм измерила правилно стойността.

Ако се притеснявате от насочващите светлини не е необходимо. Тези диоди са абсолютно безвредни, които не могат нито да облъчат детето, нито да повредят лещата на окото. Това не е лазер. Интересното е, че ако измерите температурата и не виждате добре стойността, можете да я прожектирате навсякъде и самата цифра да се увеличи според разстоянието, от което измервате.

Направих и друг тест – измерих температурата на водата във ваничката на Калоян преди баня. Много лесно и удобно, а самата стойност я прожектирах на ръба на ваничката, за да я отчета.

Ще попитате с какво е по-различен Quiko ERA от останалите термометри:

  • изключително точен – благодарение на новата технология ERA термометърът прави поредица от 125 измервания за една десета от секундата при всяко измерване, отчитайки влиянето на въздуха и стайната температура за максимална точност
  • безшумен – не издава звуци или сигнал, което е голямо улеснение за мен, защото другият безконтактен, който имам събуждаше детето
  • безопасен
  • лек и компактен – мога да го нося навсякъде в удобно калъфче
  • измервам не само температурата на тялото, но и на околната среда
  • практичност – измервам водата във ваничката, храната на бебето

Когато съм на път и трябва да нося ограничено количество багаж термометърът ще ми е от голяма полза. Ако затопля мляко или бебешка храна ще измеря температурата само с термометъра като ползвам бутона „къщичка“. Колко удобно, нали?

  • пази в паметта до 9 измервания
  • възможност за ръчна калибрация – за да е максимално точен термометърът измерва околната температура преди да го насочите за измерване на телесната температура. Ако съм пътувала в колата и там температурата е друга, мога да направя ръчно калибриране докато измери новата температура на помещението или да изчакам 5 минути и той сам ще направи необходимите измервания
  • достъпен като цена - Quiкo ERA e в средната ценова категория – цената на безконтактните термометри варира от 60 до 160 лв

Недостатъци не успях да открия за краткото му ползване, евентуално може да създаде проблем това, че работи на батерии (но всички безконтактни работят на този принцип) и ако нямам резервни вкъщи мога да се озова в неприятна ситуация. При Quiko ERA обаче предимството е, че батериите са стандартни - 1,5 V ААА и могат да бъдат закупени от всеки магазин или бензиностанция. Животът им обаче е дълъг и в близките една – две години няма да се наложи смяната им. Но пак казвам, че това може да се случи при всеки един друг продукт.

Финално мога да кажа, че вкъщи имаме точен и надежден термометър, на който мога да разчитам винаги. Няма да го заключвам в шкафчето, а ще стои на видно място, за да мога да измервам температурата на стаята, в която спи Калоян, както и на водата във ваничката. Т.е. ще го ползвам ежедневно.

С Quiko Era се чувствам спокойна и сигурна, а няма по-голямо щастие за един родител от това децата му да са здрави и усмихнати.

*Безконтактния термометър Quiko ERA е предоставен любезно за тест и може да бъде закупен от всяка аптека в цялата страна. Мнението е изцяло мое, базирано на реалния ми опит с продукта и абсолютно обективно.Снимките са авторски със съдействието на малкия ми син Калоян (4 месеца).

**За подробности посетете FB страницата на Quiko ERA

Посетете Instagram профила ми, в който споделям повече за майчинството и ежедневието с две деца. 

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.