За пелените отблизо | Cooks and Bakes

За пелените отблизо

25 | 04 | 2016

Един от важните въпроси, които всяка майка си задава наред с храненето, къпането, обличането на бебето е какви пелени да избере. Потапяйки се все повече в дълбините на майчинството, минавам през ежедневните етапи на отглеждането си задавах въпроси кои пелени ще са удобни, комфортни и най-вече сигурни за деликатната бебешка кожа. Знаех, че още преди раждането ще ми е необходим 1 пакет, който да занеса в болницата, така че информираността ми трябваше да започне още преди появата на бебето.

Генерално можех да избирам между два варианта – или да ползвам еднократни пелени или да се спра на многократните. При многократните пелени цената им е по-висока, но тя се изплаща с времето от една страна, но от друга енергията на вода и ток също не е толкова щадяща природата. Затова реших, че ще заложа на еднократните пелени и ще се опитам да приуча детето на гърне от по-ранна възраст. Дано да успея с тези си планове.

 

 

Първите пелени, които избрах бяха Libero по препоръка на приятелка. Тя ги беше ползвала и спомена, че са меки, не задържат влага и най-вече висококачествени. Единствено по-високата цена е проблем. Намерих ги промоционално и се запасих с 2 големи пакета. Прибрахме се вкъщи от болницата и започнахме да ги ползваме. На почти всяко пишкане гърбът на Диян беше мокър. Налагаше се да го преобличам по 5-6 пъти на ден. Не успявах да изпера купищата дрехи. Минусът им беше, че пропускаха в горната част. Пробвах вариант да ги стегна повече, но резултатът не беше добър и пак пропускаха. Изхабих така почти целия пакет и реших да тествам втора компания – Pampers. За жалост и те пропускаха. Върнах се отново на Libero и сметнах, че е нормално. В един момент обаче пропускането на пелената спря. Установих, че реално са му били големи или просто той е бил много малък за тях, макар че размерът им беше точно за него (размер 2, който отговаряше от 2 до 5 кг).

В търсене на правилните пелени поисках съвет от друга приятелка, тя ме посъветва да тествам Pufies. „На нас не са ми пропускали, пробвай ги“, сподели тя. Заредена с много емоция отворих лилавия пакет и се учудих колко са интересни и различни от другите видове, с весел и нестандартен дизайн. Точно в този момент с мен се свързаха от Pufies и искаха да разберат какво ми е мнението за пелените. Да, искаха едно честно мнение на една „начинаеща“ майка.

Първите ми впечатления бяха:

  • Нестандартен и весел дизайн, създаден да усмихва и прави ежедневието по-забавно
  • Много меки на пипане отвътре
  • Без аромат и лосиони, което беше важно за мен, за да не се алергизира детето допълнително
  • Без оцветители и алергени (синът ми е с атопичен дерматит и много бяла кожа, затова е изключително важно условие да не се съдържа в състава на пелената)
  • С надеждни лепенки отпред, които да могат да се лепят многократно
  • С добра еластичност отстрани
  • Достъпност – все пак е важно съотношението цена-качество
  • Важно беше да са сигурни и да имат защита от протичане, но това ще го установим при ползването
  • Лошото е, че не се откриват във всички големи супермаркети

Диян е малък да прави разлика между пелените, но в момента, в който започне да се заглежда и да разбира, ще му интересно и забавно да открива цветни крокоридили и ябълки, подскачащи пиленца и разноцветни елхички. Преобличането за нас е като детстка игра – пея му песни, забавлявам го, пляскаме с ръце, говорим си. А когато това се наложи да го направиш 5-7 пъти дневно се превръща в изпитание, ако не е приятно. Ето защо шарените мотиви са един от начините да стимурилам въображението му, да прикова вниманието му и да се забавляваме заедно на един по-късен етап от развитието му. А той с всеки изминал ден се променя. Проблемът с протичането обаче си остана. И с пелените Pufies също беше мокър над кръста. Когато ги пробвах той беше 4.8 кг. Отново стигнах до извода, че може би са му малко по-големи от необходимото и ще изчакам още малко използването им преди да му ги сложа отново. Не се случваше с всяка пелена обаче.

В момента Диян е 5.8 кг. Изчаках да качи малко килограми преди да ги използвам отново. В момента пелените не протичат. Това затвърди съмнението ми, че широкият диапазон в размерите (от 4 до 9 кг) е по-скоро ориентировъчен. При нас размерът е най-удачен да се ползва в средата на килограмите. Харесват ми заради мекия им и нежен кадифен слой и защитата на кожата. Дупето му е сухо и няма нужда от бебешка пудра за разлика от Pampers, които задържат много влага и дори се усеща през ританките. Все още не се престрашавам да ги сложа през нощта поради опасността от протичане.

Pufies се предлагат в две линии – Art+Dry и Trusted Triends, като засега съм ползвала само първите. Интересно ми е как ще се държат, когато бебето започне да пълзи и да прохожда. Засега други марки не съм изпробвала, ще се радвам да чуя и вашия опит.

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.