1 ден в Naj Cooking School в Банког | Cooks and Bakes

1 ден в Naj Cooking School в Банког

16 | 08 | 2011

Мечтали ли сте си попаднете само за миг в професионално готварско училище? Където ще ви покажат коя подправка за какво е, как се използва, в какво количество се използва? Където главния готвач ще представи няколко различни типични ястия и вие ще имате възможност да ги опитате, приготвите, изпробвате? Където всеки ще може да отговори професионално на въпросите ви, а вие ще имате време да питате, снимате и готвите......

 

Мечтала съм си да успея да вляза дори и за миг на такова място. Единия ден от пътуването ми в Тайланд успях да осъществя и този свой порив. Прекарах 1 ден в Naj Cooking School, едно от най-старите и известни училища в Банког (от общо 5 на брой), където се приготвя типична тайландска кухня.

Основателката на училището е  Naj - много достолепна и мила дама, която през цялото време беше до групата и разясняване всичко. Синът й се занимава с обучението на младите готвачи, а дъщеря й има бутик за коприна и продава шалове, възглавници, текстилни чанти от най-висока класа. Бутикът се намира на първия етаж от училището и е пряко свързан с основната част на сградата.

 

И така - обучението започна с раздаване на материали и запознаването на основните тайландски билки, а повярвайте ми те са много, ама наистина много.

Някой от тях имат разновидности, които са подходящи са готвене, а други се използват в козметичната индустрия - в състава на кремове, шампоани, сапуни. Раздадоха ни по едни хубави престилки, прочетохме какво представляват билките и след това трябваше да ги "разпознаем".

 

Точно така - никога преди това не съм виждала свеж галангал (Kha in Thai) или кефир, лимонова трева, лайм (Ma-nao), няколко вида босилек, шалот и butterfly flower. Последното го написах така, тъй като според мен няма съответсвие и не може да бъде преведено освен "пеперуден цвят" и може да бъде открито само в Азия.

Оказа се, че това цвете го използват за пиене - приготвят от него чай, когато е в свеж или сушен вариант, разхлаждаш сок или в козметиката.

Бременните жени и по-възрастните, когато имат косопад и косите им побеляват се  мажат с него и косите им стават "китайско черни" :), ако има такъв цвят въобще.

Ето така изглежда цветът на банана, от който се "раждат" малките банани. Прилича на огромен цвят на цикория като под всяко листо се крият малки банани. Вътрешната част на цвета може да се яде, но това означава да се унищожат доста бебета банани. Разрязва се и само най-вътрешната част става за ядене, докато е свежа.

Тайландската кухня е смесица от аромати и вкусове. Готвят предимно бързо и с много подправки. Използват къри в големи количества, което можете да намерите в магазините или да приготвите сами. Най-често се използва кокосово мляко вместо вода. Който не е опитвал тайландка кухня първоначално ще е много учуден, тъй като ароматите са много и се смесват в небцето ти така, че трудно можеш да разбереш какво точно има вътре, ако не ги познаваш добре.

Използва се много лимонова трева, листа от кефир, свеж галангал, сос от риба.

 

Но да се върнем обратно на подправките. Naj Cooking School имат собствена градина, където можеш да видиш на място как изглеждат самите подправки. Там ни почерпиха с няколко разхлаждащи питиета, направени от розел, лимонова трева и пеперуденото цвете. Цветовете се варят, прецеждат се, добавят се захар и аромати и се пие с много лед.

 

След това бяхме поканени да влезем в кухнята и да се развихрим!!!

Учудих се на перфектно подредените работни места, съдове, котлони, чинии и малки купички. Всичко беше подбрано по най-добрия начин и направен за твое удобство.

Главния готвач - нашият преподавател представяше отделните продукти във всяко ястие, което щяхме да сготвим. А ние направихме 4 ястия - Пиле със зелено къри (Chicken Green Curry), Супа със скариди (Tom Yum Goong Soup), Рибен пудинг (Fish cake) и за десерт банани с кокосово мляко (Boiled Banana in Coconut milk). След това приготвяше всяко ястие пред нас, обясняваше за технологичните процеси - кое е добре, кое не трябва да се прави и т.н.

Най-накрая имахме възможност да повторим наученото самите ние. Пред всяко работно място имаше предварително подготвени продуктите и трябваше да следваме стъпките от рецептата. Лесно и много забавно :)

Рецептите ще ви ги представя поетапно в следващите публикации :)

И започна едно велико готвене!!! Беше много приятно и забавно.

 

Цялото това ядене нали не си мислете, че някой друг го изяде? Не сме станали толкова добри, че да се предлага в ресторантите, но пък имахме възможност да пробваме своите творения. Всеки ученик имаше номерче, което бе закачено на собствената му чиния, за да не се объркат. Така всички ядоха това, което са си сготвили.

Интересно и много забавно преживяване е да бъдеш част от такова кулинарно училище. Има защо да се върна отново в Тайланд и то по-за дълго :)

 

Можете да откриете Naj Cooking School на тяхната Facebook страница или на web sait-a им.

 

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.