Bangkok - The city | Cooks and Bakes

Bangkok - The city

21 | 06 | 2011

Да отидеш до Гърция или Турция не е чак толкова вълнуващо. Еми ей го къде е, на една ръка разстояние. Да посетиш страни като Франция, Италия, Испания е доста достъпно и с предвидливо закупени билети с някоя нискотарифна авиокомпания ще ти излезе много на далавера :)

Но да отидеш в друг континет....чак в Азия, нещата са много по-различни. И ето, случи ми се и на мен. Посетих Тайланд!

Пъстра, цветна и много различна страна от нашата. В Тайланд живеят около 67 млн. души, от които 13 млн. се намират в столицата - Банкок. Аз успях да посетя предимно Банкок и околностите му, за повече нямаше време. В днешната публикация ще ви разкажа за града - такъв, какъвто го видях. Горещ, приветлив, причудлив, романтичен и много различен. Снимките, които направих въобще не са достатъчни, за да ви опиша многообразието, което цари в града. От трафикът, който профучава постоянно, от времето, което се променя или местата, които трябва да посетиш.

Тръгвайки по улиците на града първото впечатление е, че това е един мегаполис. Голям, огромен град, с много хора, тълпи и всякакви превозни средства. Задръстванията са ежедневие, изключение прави събота. Паричната единица е 1 бат или 30 бата са 1 долар. Стандартът на живот е по-висок от този при нас. Има доста бедно наседелие, което преживява с по-малко от 2 долара на месец, но те не живеят в столицата. Поне аз не ги видях.

За да не се потим с жегата с  95% влажност на въздуха, си наехме едно тамошно такси тип моторче с покрив :) Тайландците са ненадминати в своето гостоприемство и в това, да ти "извадят душата с памук". За около 2 $ с такси "tuk - tuk" ще те откарат, където пожелаеш. Има и доста моторчета, ако си сам, без придружител и те вършат същата работа. Тарифите незнам при тях как вървят, но ми се видя доста опасно преживяване. Има и различни такси компании, които не са пестили боя в пребоядисването - цикламени, зелени- жълти и какви ли още не. Явно да са в тон с общото звучене на града.

Ако огладнееш, можеш да се купиш нещо от улицата, но не е за препоръчване. Не мога да ви опаша каква миризма се носеще от всички пържени и печени неща, които цвърчаха на улицата. Въпреки това, обаче не изглеждаха много нелицеприятни. Аз пробвах портокаловия им сок, който се оказа доста добър и разхлаждаш за жегата. На плодовете и храните ще обърна специално внимание.

Религията, която изповядват  тайландците е будизъм. Затова на всеки ъгъл има направена статуя на Буда с всички салтанати около нея. Вярващите спират, молят се, палят от онези ароматни свещи, принасят дарове на Буда. Даровете в общия случай са гирлянди, направени от живи цветя, които също се продават на улицата, храни или дрехи. Навсякъде има гирлянди от орхидеи, карамфили и други приличащи на акация цветя.

Продължаваме да вървим и се качваме на 2 ниво, което е всъщност тротоар за пешеходци. Много удобно. Колите и всички останали долу, на 2 етаж пещеходците, на 3 ниво Skytrain! Еми, всички са по-напред от нас, направо ме хваща яд, че ние една магистрала нямаме, а хората доста са напред с материала.

Стигаме до първия голям Mall, в който като влезеш, не можеш да откриеш разлика, че си в различна страна. Марките, които се предлагат са еднакви, дрехите са същите, цените са по-високи обаче. Различното е в мащабите. Целият първи етаж е Food секция, в която можеш да се загубиш. Ресторанти, кафенета, тайландска, китайска, японска кухня и дори американски продукти - мъфини, торти, банички, но този път със спанак и къри сос.

Под това ниво се намира най-големият Sea world в Азия! Акули, риба чук, някаква странна много грозна риба, пингвини и дори шарани имаше. Много странно изживяване, може би се се смята за някакъв вид тайландски масаж беше гъделичкането по краката с рибки. Казваха му Happy fish. Слагаш си краката в една вана, в която има малки рибоци и те те гъделичкат. Умираш от смях, аз не издържах на това.

През цял Банкок минава река Чао Прая. Доста кална и мръсна река, по която плуваха бананови листа и какви ли не още боклуци. Цветът й е най-вероятно от дъждовете, които са ежедневие там, поне в този период на годината.

Вечерта е много по-приказна, тъй като можеш да си резервираш вечеря на кораб и да гледаш целия град пред теб. Снимането е много трудно от нещо плуващо и движещо се във водата и то дори и да имаш статив много трудно се получават нощните снимки.

За нощния живот в Тайланд се пише и знае много. Красиви момичета и много момчета :), изкусителни нощни клубове и барове. За посещение е необходима предварителна резервация.

Ако отидете в Тайланд няма как да не пробвате тайланския масаж - било класически, на цяло тяло, само на ходилата или кратък - 30 минутен. Както са нашите мини центрове за красота, така и техните крайпътни гаражчета предлагат всякакъв вид масаж. Срещу 35$ можете да се сладите на класически масаж, който ще ви релаксира и отпусне и ще ви зареди с много енергия. Отделете си час и 30 минути.

Тайланците са много гостоприемни, дрюжелюбни и учтиви хора. Винаги ти благодарят. Върнах се от там, заредена с много положителна енергия и оптимизъм. Дано и нашите усмивки се задържат по-често на лицата ни. А знаете ли, че тайланците имат 13 вида усмивки?

Космополитен град!

Мрачен, нацупен, модерен, весел, приветлив, дори и романтичен. Такъв го видях аз, през моите очи. Пожелавам на всеки да отиде там :)

Следва продължение >>

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.