Даниел - за фотографията отблизо | Cooks and Bakes

Даниел - за фотографията отблизо

07 | 08 | 2015

Безспорно една от най-тиражираните снимки по време на протестите в София през лятото на 2013 г. бе негова. Нежна черна балерина в балетна поза на палци, хваната в кадър на жълтите павета. Кой би предположил, че тази снимка ще обиколи всички медии и проектът му Urban Butterflies (Градски пеперуди) ще докосне сърцата на много хора.

Познавам Даниел Ахчиев от близо 3 години. Обща приятелка ни запозна точно в разгара на политическите бунтове и протести. Споделяхме общи възгледи и интереси, а той разкри красивите моменти, които запечатва през обектива си пред мен. Завършил е компютърна специалност и има две магистърски степени по счетоводство и контролинг. Интересува се от книги, музика, филми и заобикалящия го свят. Намира вдъхновение във всичко. Наблюдателен е и има набито око като всеки един любител фотограф. Фотографията е по-скоро хоби, лично занимание, но съм сигурна, че ще бъде оценена високо извън пределите на страната ни. Обича да снима портрети, да разкрива необятната красота на женствеността и телата, да разчуства, да радва и да провокира. Смея да твърдя, че Даниел е фотографът с най-много некомерсиални снимки на балерини в градска среда. Малко хора могат да видят балетното изкуство на сцена, а когато балерините са по-близо до хората извън светлините на прожекторите, красотата надхвърля границите на сценичното присъствие и разчупва сивотата на ежедневието в града.

В момента Даниел живее във Великобритания заедно със съпругата си и 5 годишната си дъщеричка Лена.

Още за Даниел: Swan Photography и FB page

Градски портрети на балерини - Urban Butterflies /Градски пеперуди/

Снимки: личен архив Даниел Ахчиев

Как започна всичко? Една сутрин се събуди и усети порива да снимаш?

Харесвам фотографията от малък. Като ученик посещавах кръжок по фотография. Години след това имах голямо желание да снимам, но фотографската техника беше много скъпа и не можех да си позволя нито апарат, нито собствена лаборатория. С напредъка на технологиите и навлизането на цифровите фотоапарати цените значително паднаха и това ми даде възможност да се отдам на това прекрасно изкуство.

Откъде се появи страстта към фотографията?

Нямам идея. Просто откакто се помня винаги съм обичал да гледам снимки. Харесва ми идеята да запечаташ момента.

Сам ли си се учил или всичко е въпрос на практика?

Само с практика няма как да стане. Изключение са тези надарени хора, които без да учат, успяват в някоя сфера. При мен се получи с много четене и гледане на филми и клипове. По принцип фотографите рядко споделят своите тайни (освен ако не провеждат платени курсове), така че трябваше много да чета и гледам. Но и без практика не става. С две думи – трябва да си упорит.

Снимаш предимно балерини. Един твой кадър стана емблематичен по време на протестите през юни 2013. Беше ли го планирал?

Не мога да кажа, че снимам предимно балерини, но наистина имам проект, в който снимам балерини и танцуващи хора, ситуирани на интересни места, извън сцената. Споменатият от теб кадър не беше планиран като кадър. Просто, като активен участник в протестите, исках да съчетая хобито ми с протеста и да покажа как аз го виждам. Исках да покажа красотата и грацията на фона на развълнуваната протестираща тълпа. Нито повече, нито по-малко. Радвам се, че по свой начин помогнах да се говори за протеста.

А защо предимно балерини?

Харесва ми изяществото и грацията им. А и са много благодатни фотографски модели. Някои неща нямат обяснение. В момента, в който направих първата фотосесия с балерина разбрах, че няма да спра лесно.

Какви моменти в живота искаш да запечаташ чрез снимките?

Емоционални.

Хубавата снимка е?

Сбор от много фактори – момент, късмет, светлина, умения.

Какъв фотоапарат използваш? Обективи?

За тези няколко години, в които снимам, смених няколко фотоапарата. Фен съм на Никон, но не мисля, че за добрата снимка трябва определен апарат. Има ли ги факторите по-горе снимка ще стане с какъвто и да било апарат. Техниката само помага допълнително. В момента снимам с последното бижу на Никон D750. В 90% от случаите снимам с 85мм портретен обектив на Никон.

Черно/бяло или цветно?

И двете. Някои снимки са красиви цветни, други – черно-бели. Решавам по време на обработката.

Дневна светлина или студио?

Снимам на закрито само когато времето навън не позволява. Бих снимал малко повече в студио, ако имах собствено.

Работата ти е много чувствена и вдъхновяваща. Как можеш да я опишеш?

За да бъде такава, наистина влагам много чувства и емоции, докато снимам. Рядко ми се случва да съм безучастен наблюдател, който само натиска спусъка.

Какъв е мечтаният кадър, който искаш да направиш?

Мечтая да не спирам да снимам и да имам тази възможност да го правя на воля. Ако се получи мечтаният кадър ще е някой от идните.

Кои артисти те вдъхновяват?

Не съм поклонник на имената. Вдъхновява ме искреното изкуство.

В какво вярваш в живота и какъв е твоят свят?

Вярвам, че не трябва да спираш да търсиш. Изкушаващ и многолик.

В момента живееш в Англия, това помага ли ти във фотографията и какви разлики откриваш там – в хората, в начина на живот и т.н.?

В интерес на истината имам все още период на адаптация, в който не снимам особено много, но се надявам и мисля скоро да свърши. За съжаление живея в район с не много балерини на глава от населението, а нямам голяма възможност да пътувам често до Лондон. Но в най-скоро време мисля да наваксам. Най-голямата разлика, която виждам е, че хората са, от една страна, много свободни и необременени, а от друга – спокойни. Освен това са много по-толерантни и любезни. Първите ми асоциации бяха с годините след падането на тоталитарния режим, когато имаше някаква свобода и всеки искаше да се покаже и да навакса. Имаше младежи с какви ли не прически, дрехи, аксесоари.

За какво мечтаеш?

Мечтая да достигам една по една мечтите си. А те не са една и две. Мечтая съвсем искрено за по-добър и справедлив свят, но не вярвам, че ще се случи скоро, особено на фона на събитията от последната година.

Имаш прекрасна дъщеря – Лена, която е много фотогенична и с радост ти позира. На какво искаш да я научиш и на какво да я възпиташ?

Искам да я науча на колкото се може повече от това, което знам, така че да може по-лесно да избере по кой път да върви. Искам да стане добър и честен човек.

Би ли споделил нещо за завършек – пожелание към читателите на блога

Пожелавам на всеки един да намери сили в себе си, така че да следва своите мечти. И здраве разбира се.

онлайн: Swan Photography и FB page

Градски портрети на балерини - Urban Butterflies /Градски пеперуди/

Снимки: личен архив Даниел Ахчиев

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.