Многообразието е вкусно | Cooks and Bakes

Многообразието е вкусно

07 | 06 | 2015

Храната в различните държави и точки на света ни разделя, и ни събира. Със своето мнообразие, с дъхавите си аромати, с екзотичните си подправки, със спецификите на региона или континента, в който е родена. Обичам различните култури - многолики по своята същност, интересни, пиперливи, ароматни, цветни и различни от нас. Те обогатяват, разширяват въображението ти, кръгозора и те карат да прекосиш предела на ежедневието и реалността, с която се сблъскваш всеки ден. Чувстваш се пътешественик в собствената си страна. А какво по-вълнуващо от това да разчупиш стереотипа, да опиташ непознати вкусове и да се потопиш изцяло в един непознат свят?

Предполагам, че всеки от нас е любопитен и постоянно търсещ. Търсещ нови хоризонти, предизвикателства, интересни изживявания, непосетени места или нещо, което да погъделичка небцето му.

Мулти култи колектив е неправителствена организация, която подпомага интегрирането на бежанците, търсещите закрила и мигрантите от ЕС и други страни. С други думи, това е сдружение от млади и усмихнати хора, които работят на доброволен принцип и правят живота на други добри хора в България по-лесен. Имах честта да се запозная лично с тях и мога да ви уверя, че са страхотни, отдадени изцяло на добротворчеството и каузата. Организират различни прояви и доброволчески акции, в които всеки от вас може да отдели от времето си и да се включи. Разработили са мулти културна карта на автентични ресторанти и места за хапване, сладкарници, пекарни с културно многообразие от над 20 държави.

Ако следващият път се чудите кой индийски или турски ресторант да посетите, погледнете тук. Сами се убедихте от видеото колко позитивни и очарователни хора ще ви посрещнат там.

Кампанията "Многообразието е вкусно" е насочена към сближаване и приемането на чуждениците от нас самите и необходимостта от двустранен диалог как те могат да обогатят ежедневието ни, ползите, които носят със себе си. Истината е, че българинът е недоверчив, скепчен и трудно допуска "външни" хора в живота си, да не говорим на трапезата си. Но храната е по-богата и различна от "кебапчета, лютеница и шопска салата". Колкото по-бързо приемем външното влияние и отворим сърцата си и очите си, ще бъдем едни по-добри и коспомолитни хора.

Точно тази кампания ме срещна с Рори Милър - уникален човек на 33, талант, почитател на хубавата бира, храна и музика, навъртял хиляди километри, живял къде ли не, американец по произход, космополит по душа, от няколко години прави ейл (Бял щърк) и фест (rtm+beer), собственик на Ах! Бирена работилница, мята гурме бургери в Boom! Burgers'n'Steaks като гост-готвач. Роден е близо до Сиатъл, щата Вашингтон, на 19 години решава, че е поживял достатъчно в САЩ и заминава за Италия. Работел като фермер с други емигранти от Албания близо 2 години. Мести се в Русия, за да преподава английски, за да може да изкарва пари. На 22 години става баща, пътуванията продължават в Чехия, Словакия, Босна и Черна гора с многократни завръщания в България. Първото му посещение тук е  през 2006 г., когато алтернативата е да преподава в Полша, но той избира България, "защото е по-топло и има хубаво море". Тук го задържат приятелите. Както той сам казва в едно интервю "ако нямах приятели тук, бих искал да отида някъде другаде."

Рори приготви известен сандвич от Луизиана, както той се изрази "пържено е, това трябва да се яде веднъж на седмица" на чист български с изразен софийски акцент. Оценявам подходът му да говори на нашия роден език, представа нямам колко е труден. Така казват повечето хора.

За сандвичът от Луизиана ще ви трябват:

 • коктейлни скариди, овкусени с малко чесън, сол, стрит лют пипер
 • прясно мляко
 • царевично брашно
 • мнооооого олио за пържене
 • загрят котлон с тенджера на 180 С
 • пълнозърнесто хлебче
 • нарязан домат на шайби
 • мини кисели краставички
 • нарязан на ситно айсберг

Рори спомена за извествия им сос, който се ползва в целия щат Луизиана и можеш да го срещнеш навсякъде. Приготвя се с:

 • майонеза
 • горчица
 • табаско
 • стрит на ситно сладък лук "Шалот" - има по нашите магазини, аз съм го виждала в супермаркет HIT
 • кетчуп
 • магданоз
 • малко чесън

Общо взето в този сос има всичко. Уверявам ви, много е вкусен.

Скаридите се овкусяват с подправките, потапят се в млякото, после в царевичното брашно и се пържат в сгорещеното олио. Изцеждат се върху салфетка. Разрязвате хлебчето, слагате сос, скариди, домати, краставички и айсберг. Настъпва радост и еуфория при първата хапка. При втората вече не можете да спрете. Можете да експериментирате със скаридите и ги замените с друг вид месо.

Рори ни изненада и с два вида сладки десерти, които са типично американски и могат да се намерят в увеселителните паркове. Бисквити "Орео" потопени в кексово тесто и изпържени, набучени на клечка и нетрадиционното кексче, покрито с глазиран сладък бекон. Това лично на мен ми е малко в повече като вкус, но комбинацията солено-сладко е интересна за много хора.

От него разбрах, че съвсем скоро (до две седмици) ще отвори собствено заведение за бургери и сандвичи в близост до баня Мадара. София ще се обогати с още едно прекрасно място :)

Успех, Рори, стискам ти палци!

И не забравяйте да посетите поне един от интересните и екзотични ресторанти. Ще нахраните не само стомаха си, а и любипиството си към чуждестранната култура и най-вече ще подкрепите чужденците, изкарващи прехраната си честно в нашата страна и избрали да живеят достойно в България.

Адреси и повече информация можете да откриете на сайта на Мулти култи.

 

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.