На път: Прага (част 1) | Cooks and Bakes

На път: Прага (част 1)

28 | 07 | 2013

„Не може да си истинска държава, ако нямаш собствена бира и собствена авиокомпания. Помага, ако притежаваш някакъв футболен отбор, или малко ядрени оръжия, но най-малкото трябва да имаш бира.”

Франк Дзапа

На тази сентенция попаднах на страниците на бордното списание на път за Прага и реших да се убедя лично. Е, оказа се точно така. Макар, че бях избрала топъл и пролетен месец за така дългоочаквана и приканваща ме Прага, времето не беше особено очарователно. Студено, променливо, дъждовно и единственото, което искаш да направиш е да се скриеш в уютните бирарии и да опиташ от така прекрасното им пиво. А вярвайте, не е никак малко – и като видове и като количество. В Чехия бирата е по-популярна от водата. Незнам дали се къпят с бира, но със сигурност я консумират навсякъде – пред заведенията, по улиците, дори и на път след работа в метрото. Бирата и месото в Чехия мога да кажа, че са един от важните начини на мотивация за служителите от страна на работодателя – няколко барбекюта на открито, организирани и платени естенствено от шефа = верни и работни служители за цяла година.

Попаднах на статистика, която сочи, че средният чех изпива 161 литра годишно (срещу 73 литра за българина).

Истината е, че самата бира не е тежка, вкусна е и наистина можеш да изпиеш завидно количество от нея. Бирата в Чехия значи много – с нея можеш да закусваш, да обядваш и да вечеряш. Като има бира, има всичко.

Ако сте вегетарианци и сте решили да посетите Чехия, по-добре си носете ядките, билките и хляба в торбичка...а, и щипки за нос. Ще ви предвазват от аромата на печени джоланчета, наденички, вурсчета и приканващи небцето подравки за дълъг и сладосрастен обяд.

При чехите обядът е най-важното ястие през деня, който включва задължително супа (полевка), основно ястие и десерт. Да вземем например прочутото пражко „колено”, запечено с хрян, горчица, а в гарнитура с печени люти чушки и в компанията на няколко халби Велкопопоповицки Козел (Velkopopovický Kozel). Името на бирата произлиза от селището, където се произвежда бирата - Велке Поповице, пиповарната е основана в там, а на емблемата й гордо се е изпъчил козел, откъдето е и името на самата бира. Смешно, но доста запомнящо се име.

 

След като се насладих на щъкащите туристи, наблюдавайки ги от удобно разположената срещу Астрономическия часовник пивница, се отправих по чешките каменисти централни улички, за да се натъкна на поредната уютна пивница. Само да уточня, че пивница е не синоним на място, където се събират алкохолици или пияници, а всички бирарии на чешки се казват пивници. Колко умно, нали!

Ако вървите в историческия център на града по така известния площад Stare mesto, посетете Карловия мост. Мостът ще го познаете по огромните тълпи с туристи, без значение дали е сутрин или вечер, дали вали дъжд или сняг – те са там, на тълпи и по много. Компания ще ви правят и трийсетте прекрасни статуи, накацали от двете му страни.

Непосредствено под моста се намира Havelske trziste – пазар с дребни сувенири, зеленчуци и да типичните чешки храни (през седмицата е отворен до 16:30 ч). Чехите ще ви изнедат естествено .... с бира, и музика. Ако пък успеете да станете по-рано и се озовете в събота в Прага, непременно посетете фермерския пазар в близост до реката. Пролетни цветя, риба, морски дарове, няколко различни видове хляб, сладкиши, дори и френски макарони ще зарадват очите ви и ще изпразнят джобовете ви. На пазара открих консервирани сушени домати, сладко от лук, току-що изпечен пресен хляб и не безизвестните им пържени картофки, които приличат на чипс.

Като се уморите, можете да минете по улица Kolkovna  – далеч, по достъпно и предпочитано от местните място, в което едно огромно плато с меса и мезета ще ви струва около 11 eвро.

Да ви споделя от опит, че Прага не е шопинг дестинация. Дори и греещият в пълния си блясък луксозен мол Palladium, е доста по-малък по размери от някой от софийските си събратя. Модните марки са едни и същи като в повечето европейски столици, а ако не сте хванали сезонът на отстъпките, няма нещо, което да си струва парите. Ако все пак ги похарчите, по-добре отделете за няколко чаши чешки кристал, бижута с гранати или дървени марионетки. По търговските улици ще попаднете и на верига магазини Manifactura, които предлагат ръчно-правени сапуни, шампоани, мляко за тяло с естествени аромати на вино, лимони и познайте отново...бира.

Препоръчвам ви да инвестирате основно в кехлибареното чешко злато. От него остават най-хубавите спомени :)

Хубавото на Старият град е, че можеш да го обходиш пеша. Всички интересни места са в близост едно до друго, разположени в един четириъгълник и не ти трябва да хващаш градски транспорт. Затова пък можеш да се повозиш на тази туристическа атракция - има ги всякакви и по много.

Хотелите не са много евтин вариант, особено в центъра, но прегледай офертите по-рано и ще откриеш нощувки на сносна цена.

Разхождайки се по реката, попаднах на Танцуващата къща, доста модерна на пръв поглед сграда, която трудно се вписваше в екстериора на града. Дело е на Владо Милунич и Франк Гери, очевидно е архитектурна забележителност тъй като доста се говореше за нея.

Не знам в кой период на годината да ти препоръчам да посетиш Прага. През пролетта е приятно, но може да се окаже дъждовно. Месеците май, юни тази година бяха крайно неподходящи. През август също има доста дъждовни дни, но пък жегите преобладават.

Каквото и да решиш, важното е да се забавляваш. Ако искаш да разгледаш само Прага и да усетиш атмосферата, около 3-4 дни ще са ти напълно достатъчни.

Половин ден ще ти стигне да обиколиш замъка Храдчани, красивия Карлов мост над Вълтава, площада Старе место и малките китни улички около него. Аз не съм голям любител на музеите, предпочитам да усетя града в неговата многоликост и разнообразие, затова не мога да дам съвет.

В рамките на още един ден можеш да хванеш автобус и след около половин час ще бъдеш в китно градче Кутна Хора, което е забележително със старинната сребърна мина и катедралата Света Барбара. За жалост аз не успях да го посетя, затова нямам снимки ;)

Препоръчвам ви да не преяждате на обяд, тъй като след това ще ви се доспи и трудно ще излезете от хотела за вечеря. Вечерната разходка по протежението на река Вълтава е незаменима. Ако си падате по нощен живот, определено има какво да се види, тъй като Прага е известна като град с енергичен, нощен живот. Баровете са стотици, а алкохолът е евтин, така че можете да се размажете напълно след вечеря.

Сред популярните места са Roxy с едни от известните и модни диджеи, както и джаз клубът Reduta.

Но стига съм говорила за града, хайде да поговорим малко за храна – чешка кухня.

 

Следва продължение>>>

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.