На път: Прага (Част 2) | Cooks and Bakes

На път: Прага (Част 2)

13 | 05 | 2014

В "Наздраве по Чешки" ви разказах за Прага и интересни забележителности в града. Дойде и ред на чешката кухня, която е интересна и примамлива откъм вкусове и комбинации. Имената са доста странни и на моменти звучат смешно, но пък за забавни. Кухнята е засищаща и калорична, с високо съдържание на захар и мазнини. Ако трябва да преразкажа чешкото меню на конкретно заведение, главно място след бирата е отредено на основните ястия и месото. Любителите на зеленчуковите салати с марули, айсберг, домати, краставици, ще трябва да ви разочаровам – трудно се откриват точно такъв тип салати. В някой от заведенията с цел да не прогонват европейската клиентела се предлагат подобен род зелении, но в никакъв случай не разчитайте, че това е правило, по-скоро сте имали късмет. Както споменах, супите са гъсти, с много картофи, месо (polevkly).

Супи 

Супата от кисело зеле (как звучи само...бърррр) се казва Zelnacka, чесновата носи името cesneska, а чешката братовчедка на френската лучена супа цибулачка (Cibulacka). Най-харесваните и популярните обаче са гулашовата (Gulasova polevka) и бирената (Pivni polevka), които се поднасят в самун издълбан хляб. Като сложиш лъжицата вътре, тя стои изправена.

Картофена супа (bramborová polévka or bramboračka)
Чеснова супа (česneková polévka or česnečka)
Пилешка супа с нудли (kuřecí polévka s nudlemi)
Телешка супа  с дборчета и кнедли (hovězí polévka s játrovými knedlíčky)
Зелева супа (zelná polévka or zelňačka)
При основните ястия разчитайте на наденички или Utopenici, разбирай „удавници”. Името е противоестествено, но утопениците са домашни наденички, мариновани в оцет, олио, ситно нарязан лук, червен пипер и шепа трайни подправки. Има и Grilovane Klobasy, които водят до пристрастяване. По-скоро до бирата, тъй като с толкова много оцет и подправки, е задължително условие да се „удавите” в завидно количество бира.

За вегетариаците е истинско изпитание на сетивата – както казах салатите са изключение. Smazeny hermelin звучи доста плашещо, но можете да хапнете панирано меко сирене мариновано или натюр.

Основните ястия са месо в допълнение с гарнитура, която може да бъде намачкани картофи. Месото в повечето случаи е пилешко (kuře) и свинско (vepřové), следвано от телешко (hovězí). Рибата не е особено на почит, въпреки че пъстървата и треската може да присъстват в менюто на някое заведение. В по-изисканите ресторанти ще ви сервират морска храна и сьомга.

Някой от най-познатите чешки ястия са:

Телешки гулаш с кнедли (hovězí guláš s knedlíkem), като кнедлите са доста странно ястие поне за моите разбирания. Приличат на нещо подобно на хляб, мек като гъба или варено тесто.

Печено свинско с кнедли и задушено зеле (vepřová pečeně, knedlík, zelí or vepřo-knedlo-zelo)
Свински шницел  (smažený vepřový řízek)
Печено патешко отново с кнедли и зеле (pečená kachna se zelím a knedlíkem)
Печено сирене (smažený sýr)
Печено пилешко с картофи (pečené kuře s brambory)
Печени чушки с доматен сос (plněná paprika s rajskou omáčkou)

Пълнени кнедли с плодове (варено тесто, увито с плодове и сервирано със захар, гарнирано с маково семе, котидж сирене и полято с разтопено масло (kynuté ovocné knedlíky)

За гарнитури се използват картофи под всякаква форма – варени, печени или смачкани на пюре, пържени картофи, ориз, кнедли, варено зеле и сосове.

Десертите

Десертите са много и разнообразни. Повечето също малко по-тежки, тъй като се използва масло за приготвянето им, гарнирани със сметана, но има и такива които са леки и пухкави. Чехите се славят с прекрасните си торти, някои от които аз лично опитах и препоръчвам.

Медена торта или по-известна като Medovník

Ябълков щрудел (jablečný závin)

Плодови кнедли (ovocné knedlíky)
Шоколави торти под всякаква форма

Тарталети, макарони, кроасани и вкякви видове печива
Като почитател на зеленчуците, на мен най-много ми липсваха салатите. Почти не можеш да откриеш в ресторант зелена салата и свежи зеленчуци. За напитките – основно бира, виното не е на почит.

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.