Порцеланова любов | Cooks and Bakes

Порцеланова любов

14 | 09 | 2014

В живота си срещаш много хора – едни преминават през него като сенки и не запомняш, други оставят осезаема следа за цял живот. Има неочаквани срещи и такива, които планираш с месеци.

Катето (Eкатерина Лашова) е един от тези хора, с които животът те среща случайно, но пък имаш чувството, че ги познаваш от години. Артист, мечтател, вдъхновител, мил и прекрасен човек. Написах й съобщение във Facebook, без да я познавам, тъй като се нуждаех от доста личен, романтичен подарък за сватба. Знаех, че тя ще извая изпод ръцете си красиви спомени, тъй като нещата, които създава за мен не са просто предмети, не са и чаши,  не са и кухненски аксесоари. За мен те са носители на послания, съдържатели на спомени, пазители на творчеството. Защото няма нищо по-красиво от това да създаваш изкуство, на което да му наслаждаваш ежедневно.

Казвам това, тъй като Катето работи не само с ръце, но най-вече с душа. Всички изделия, които създава са изцяло ръчна изработка. Няма нито една чаша, която да се повтаря с друга подобна. Произведенията са авторски, различни, стилни, носители на красотата и изяществото.

Знам, че блогът е за храна. Но и храна за ума, и душата. И за красотата. Хубаво е да виждаме, че има успешни и талантливи хора в България . И да им се радваме.

Катето е един от тях. Творец и мечтател.

Благодаря, че ме допусна толкова близо в своя дом, както и за възможността да направя първата купа за маслини в живота си :) Дано се е получила красива. Естествено направих и няколко мъфина, но рецептата в следващата публикация.

С какво се занимаваш?

Главно със осъществяване на идеи, на моите идеи.

Как започна?

Ами беше нормално развитие на нещата. След като завърших, бях на няколко стажа и след което моят татко и моята майка направиха в задния двор на тяхната къща ателието и така започнах.

Като малка така ли си представяше бъдещата си професия или искаше като всяко момиче да бъдеш балерина?

Разбира се исках да танцувам, ходех на танци в Двореца на Пионерите (сегашната Семинария), който тогава беше средището за малките таланти. Не продължи дълго, защото моите родители нямаха възможност да ме водят. В последствие се оказа, че едно съседче ходи на кръжока по рисуване и аз се присъединих към него и така започна моята среща с изобразителното изкуство.

Кое те вдъхновява?

Ами всичко. Животът ми ме вдъхновява.

За какво мислиш, докато рисуваш и твориш?

Ами понякога си мислиш, ами ако това го променя така или другото..и така все си в същия кръг и все работиш изследователската работа на идеята.

Живяла си в Париж. Там по-романтични ли са хората? Какво е най-силното чувство, с което би описала Париж?

Не мисля че хората са по-романтични там, просто въздухът е различен, буреносно пълен с емоции .Винаги срещаш нови и интересни хора, идеи, там е красиво, а когато си на едно такова кравиво място естествено и теб те предизвиква към красота.

Какво ти дава и какво ти взима професията?

Дава ми много и ми взима много. Взима всичкото време, мислите ми...Дава една емоция, която само човек, който създава го знае. Ти със сигурност я знаеш тази емоция, за мен е сходна с всички, които готвят, правят хляб...сътворяват нещо с мисълта и ръцете си. Неописуемо е като емоция.

Малко хора знаят, че предимно работиш за Англия и Германия, така ли е?

Да, вярно е. Работя с клиенти от Англия, Германия, Италия и Франция, но работя предимно за тях. Работя много добре с нашия пазар. За мен България е моето начало, но и клиента, който е най-важен за мен. Винаги разработвам идеите си за нашия пазар и след това предлагам, и на останалите. Но разбира се винаги има и клиенти, които имат свои изисквания, и това също помага на работата да се развива.

Какви са клиентите ти?

Моите клиенти са прекрасни хора, благодарение на тях вече осем години творя неуморно. С течение на времето някой от тях станаха приятели. Те са за мен моя мотор и моята мотивация в трудните моменти на творческа дилема.

А защо само чаши?

Ами трябваше да започна отнякъде и ето че хората ги харесва,  и аз ги правя, и правя. Както вече споменах, вече цели 8 години.

Къде могат да се открият прекрасните ти произведения?

Много са местата сигурно ще ми е трудно да кажа за всички,но ще кажа адреса на моята страница във Facebook,във която слагам много информация -

За какво мечтаеш?

Мечтая си да имам щастието цял живот да творя идейте си.

Какви са сутрините ти?

Напоследък всичките са ми неделни, много интересно усещане е.

Местата:

Винаги различни

Дрехите:

Цветни и удобни

Вкусът:

Търсещ

Храната:

Пикантна и топла

Ароматът:

Истински

Музиката:

Френска

Виното:

Червено, бяло, розе, в зависимост от храната и сезона!

Любовта:

Изпълваща и топла!

Какво ново предстои?

Всичко. Всеки ден за мен е нов, в който предстоят толкова нови неща, това е истински вълнуващото. Утре за първи път ми предстой да си сложа мокет в стаята, наистина е странно, но се вълнувам. Всеки ден се случват нови неща, а новото няма начин да не е вълнуващо!

А ето и как се създават част от произведенията в ателието. Много ми допадна целият процес на творчество и сътворяване. Говорехме за различните етапи, през които преминава едно изделие. Не са малко, уверявам ви.

За мен беше изключително удоволствие да ви запозная с Екатерина Лашова - творец и прекрасен човек.

Нейните произдения можете да откриете:

- във Facebook Design Art Studio Ekaterina Lachova Ltd.

- на сайта http://www.ekaterinalachova.com/

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.