Рудолф ван Веен от 24Kitchen в България | Cooks and Bakes

Рудолф ван Веен от 24Kitchen в България

26 | 05 | 2014

Дългоочакваната кулинарна звезда на един от най-любимите канали 24Kitchen Рудолф ван Веен пристигна в България по покана на FOX International Channels. Визитата му в нашата страна бе част от балканското му турне, като преди това той посети Сърбия, където отмени кулинарното си шоу и се включи в благотворителната инициатива - да приготви храната за пострадалите по време на наводненията.
Събитията в столицата бяха две – на 21 и 22 май. Имах възможността да присъствам и на двете събития, на които Рудолф говори интересно и увлекателно не само за нещата, които обича да готви, но и за това какви са тънкостите, които следва при реализацията в предаванията.

Рудолф е първият готвач в Холандия, обявен както за майстор-готвач, така и за майстор-сладкар. Член е на журито на годишния Сладкарски шампионат в САЩ и има безброй международни отличия за начина, по който комбинира вкуса и визията на храната.

Започна своя увлекателен разказ като спомена, че храната е навсякъде – дори и в любовта - вие каните партньора си на обяд или вечеря, на сватби, празненства и при всякакви поводи.

Майка му е била домакиня и не е бил много радостен от това като дете, като не се е гордеел с това, че тя не е маркетинг мениджър или лекар например. В последвие обаче осъзнава колко е било важно за него и брат му, че е имало кой да се грижи да него и да усеща вкуса на домашно приготвената храна още от малък.

Водеща на събитието бе добре познатата ни Йоли – блогър и любима кулинарна водеща на 24Kitchen.

Рудолф приготви типична холандска рецепта от маринована сьомга, увита с аспержи и свежа салата - rollmops. Маринатата съдържа оцет, захар, бяло вино и зехтин, която се загрява на котлона. След като филетата сьомга се увият с аспержите и зелената салата, маринатата се приготвя на котлона, докато заври, а филетата се киснат с нея. Гарнира се със зелена ябълка. Точната рецепта можете да видите тук.

За да покажем гостоприемството си, главният готвач на Grand Hotel Sofia - шеф Георги Иванов приготви таратор, като помоли Рудолф да го опита и да сподели впечатленията си. Тайната съставка – освен ситно нарязана краставица, шеф Иванов добавя червени репички за цвят ;) Следващият път задължително ще го пробвам в този вариант.

Не можеше да мине и без десерт – rock-star трайфел. Избирате по-голяма и нестандартна купа за сервиране. При трайфела е важно да се спазва принципа на хубавия вид – като редите пластовете, да внимавате да няма въздух между отделните слоеве.  Пандишпанов блат, сметана, шоколад, ягоди, ягодов сироп, бисквити и интересни плодове за декорация. В трайфела можете да добавите всичко. Рецептата също е публикувана в страницата на кулинарния канал.

За мен беше изключително интересно, че деца под 10 годишна възраст са абсолютни фенове на Рудолф. Обичат да готвят, да помагат в кухнята и те се редиха дълго за автографи. Добрата новина е, че имат усет към домашно приготвената храна и родителите им ги поощравят. Има надежда!

Аз също се уредих със снимка и с незабравими спомени от едно интересно кулинарно преживяване.

Очакваме следващата кулинарна звезда да ни посети скоро. А дотогава, ще ги гледаме от малкия екран.

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.