Румен - за дизайна и пространството | Cooks and Bakes

Румен - за дизайна и пространството

11 | 01 | 2015

Срещнах Румен виртуално в края на миналата година. Събра ни един общ имейл, в който му разказах коя съм, какво планирам в момента и от какво имам нужда. На 2-рия час получих телефонно обаждане от него. Отсреща чух млад и приветлив глас, който ми допадна. Уговорихме среща, за да се запознаем лично. Освен желанието ни да създадем нещо красиво заедно, ни събра и любовта към изчистеното и усета към детайла. Винаги съм обичала семпли форми без много щрихи по тях, но същевременно достатъчно говорещи за себе си и за времето. Бялото и сивото са ми любими цветове в интериора, като пастелните тонове преобладават при подове и тавани, съчетани с цялостния облик на помещението.

Днес ще ви срещна с Румен Евстатиев - по професия интериорен дизайнер, по душа творец. Проектите, които създава са не само място за живеене, а пристан на душата. Приятно изненадват съчетаването на форми, детайли и меки кашмирени текстури. Всичко следва логическата връзка, премерено и направено лично за теб.

Още за Румен тук: http://rumenevstatiev.blogspot.com/

Снимки: Даниела Динева

Проекти: личен архив

Би ли споделил с какво се занимаваш и как стана всичко?

Занимавам се с интериорен дизайн и дизайн на мебели. Това май беше съвсем логичен и постепенен път. Още след основното образование, когато трябваше да се ориентирам горе-долу професионално, майка ми ми каза, че не ме вижда в никоя друга сфера освен, в тази на изкуството. На мен ми се стори примамливо. Учих в художествена гимназия, след това Художествена Академия и така покрай изкуството до дизайна.

Какво те вдъхновява?

Не е нещо конкретно. По-скоро е енергия или някаква тенденция, до която е достигнало съзнанието ти и искаш да я приложиш и доразвиеш.

Има ли най-тежък проект?

Интериорният проект е много зависим от пространство, което обслужва. За съжаление около нас е пълно с архитектурни абсурди и като естетика и като функционалност. Пространството ограничава, както и дава посоката по някакъв начин. Колкото и да му разместваш стените, променяйки функционалността, в крайна сметка трябва да се съобразиш с него.

Опитваш се да изкараш максимума, да прикриеш дефектите, да уравновесиш пропорциите,  но не всички проекти стават еднакво хубави, именно заради пространствата.

А труден клиент?

Това зависи изцяло от спойката клиент- дизайнер.

Какво мечтаеш да проектираш и за какво мечтаеш по принцип?

 Иска ми се да се сблъскам с проектирането на продукт за серийно производство. Винаги са ме предизвиквали и интериорите  на публичния транспорт (влакове, самолети), би ми било интересно да работя по такъв проект. Много ми е интересна и сценографията, може би поради тоталните разлики с интериорния дизайн.

Колко време отнема един „стандартен“ интериорен дизайн, ако говорим за апартамент от 120 кв.м.?

По моя преценка под два месеца е несериозно да се говори. Отново зависи и от това до колко бързо клиентите взимат решения.

Случвало ми се е и аз да прекрача някой срок. Процесът е творчески и не мога да си представя да предложа нещо, в което не съм съвсем сигурен, само и само, за да го покажа навреме.

Накрая  никой не пита за колко време е направен апартамента, а всеки гледа как изглежда.

Какъв е твоят личен стил и с какво не би се съобразил в работата си, на кое би казал „не“?

 Не мисля, че имам стил към който да се придържам. Склонен съм да експериментирам и да правя и неща, които не съм правил, това учи.

Не приемам неокласиката, както много я наричат. Такъв тип парадно, луксозна еклектика никога не бих  проектирал. Постмодернизма също, макар че се съмнявам някой да ме потърси за това.

Какво би посъветвал клиентите преди да се обърнат за помощ към специалист?

Да изследват начина си на живот, навиците си. Да бъдат готови, че може дизайнера да им промени именно това - навиците, с оглед подобряване функционалността на пространството. Да изберат дизайнер, който е близък до техните търсения, защото доверието е много важно за работата. Естествено да предвидят време за проекта и да помислят върху бюджет за реализацията.

И най- вече да бъдат информирани.

Най-голямото предизвикателство в работата ти?

Не мога да избера най-голямото, във всеки проект е различно. Може да е безумно пространство, за което не мога да се побера в кожата си, докато не го направя логично и балансирано.

Също и в реализацията на проекта съществуват предизвикателства.  С времето съм  подбрал изпълнители, които следват стриктно указанията ми, но се случва да изникне и потънал в рутина доставчик или изпълнител, който не е особено склонен да изпълни някоя моя приумица. В такива случай съм предизвикан да мотивирам и такива хора, защото примерно много важен детайл зависи от тях.

До каква степен можеш да съдействаш на клиентите си? Освен чисто идейния проект в какво точно се състои работата ти?

Това го уговаряме още в началото, според това до каква степен искат да се ангажирам с проекта им.

Освен идейния проект се прави и работен, който изпълнители от всякакъв тип ( ел., ВиК, озвучители, мебелисти, шивачи и др.) следват, за да се случи „ онова от картинката“. 

Мога да поема и авторския надзор с изпълнителите и т.н.

Разбира се към проекта предлагам и всички елементи като модели и доставчици, без да е нужно клиентите да обикалят магазините и да ги търсят. В идейния проект се фиксират точните модели на мебели, осветление, настилки, облицовки, а текстилът и декорацията като идея. После подготвям мостри на вече съвсем конкретни материали и избираме от тях според производител, характеристика и цената естествено. Координирам поръчките и доставките.

Имало е клиенти, които са искали да се възползват от вкуса ми и до най-дребните детайли. Например съм избирал приборите и сервизите за хранене.

Къде би желал да пътуваш, за да посетиш някой архитектурен шедьовър?

Може би Пекин, като се замисля не съм посещавал и пирамидите в Египет, а те са си повече от архитектурен шедьовър. Любопитно ми е и да видя къщата на Eames, Case Study House #8.

Какво те зарежда?

Не мисля, че някога съм се чувствал изтощен. Харесвам много работата си и не мога да си представя да върша нещо друго. Много ми помага музиката, може би тя ме зарежда.

Какво те вбесява/натъжава?

Несправедливостта.

Личност, на която се възхищаваш?

 Не мога да си избера една, но ето някои : Gabriel Garcia Marquez, Frida Kahlo, Marc Newson, Arne Jacobsen, Chanel,  Picasso, Edith Piaf,  Bouroullec Brothers, Dan Flavin, Marina Abramovic, Lars von Trier, Pina Bausch, Ray Bradbury, Yoko Ono

Има ли място, на което би искал да живееш?

Където и да се намираш, всичко се случва в главата ти и там остава, другото е само администрация.

Дрехите

Избирам ги като мебелите, все едно много години ще съм с тях.Предпочитам тъмни дрехи на белгийски, японски, френски или тези базирани във Франция дизайнери.

Музиката

Каква ли не : Fever Ray, The XX, Bjork, Tori Amos, Alexander Desplat, Roisin Murphy, Placebo, Muse, Ladytron, Woodkid, White Stripes, понякога ми идва настроение и за Maurice Ravel

Храната

Вегетарианска. Пристрастен съм към шоколада. Много ми се иска да се храня само когато съм гладен, но не ми се получава.

Любовта

Двупосочна мечта.

С какви очаквания си за новата година?

Старая се да не си поставям конкретни очаквания и се опитвам да не използвам понятия като “щастие”, мисля, че без тях животът ще е по-приятен.

Мото или цитат, която определя философията на живота ти?

Толкова е скучно да имаш стил, това е като да направиш формички и да печеш едни и същи кексчета.

Как могат да се свържат с теб всички читатели на блога?

Старомодно – по телефон или мейл. Нямам профили по социалните мрежи. Имам блог, но по една или друга причина престанах да го поддържам. В момента работя по сайт, който се надявам скоро да стане готов.

Rumen Evstatiev

r.evstatiev@gmail.com

http://rumenevstatiev.blogspot.com/

+359885604880

Sofia, Bulgaria

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.