Тема: за захарта с любов | Cooks and Bakes

Тема: за захарта с любов

27 | 02 | 2013

Във всяка статия и рецепта на този кулинарен блог присъства задължително думичката „захар“. Знаете – споделям предимно сладкиши, а аз ги приготвям така както се правят по дебелите кулинарни книги – със съдържание на захар. Не със заместители, не с фруктоза, не с пасирани или сушени плодове, а със захар. Понякога добавям тъмна или светла кафява захар, друг път пудра захар, но при кексовете и пандишпановите десерти се използва стандартна кристална захар.

Знам, че както с всяко нещо не бива да се прекалява, така и със захарта. Затова ще напиша моята гледна точка по темата.

 

В почти всички продукти, които ядем или пием ежедневно, съдържат захар – плодови сокове в кутия или т.нар. „натурални сокове“, в които  няма нищо натурално, всички газирани напитки, студени чайове, вафли, блокчета, бонбони, бисквити, в хляба и къде ли още не.  Дори и в сладко-киселите сосове, с които е приготвено основното ястие или дресинга към салата съдържа захар.

 

Но не си мислете, че искам да ви отказвам от захарта – не, искам само да припомня, че е добре да знаем как, кога и по колко да я консумираме.

 

Много мои приятели ме питат как съм успявала да правя такива неустоими десерти и да съм слаба (тежа 50 кг и съм висока 164 см.) Казвам им, че начинът на хранене е въпрос на гледна точка и на навици.

Като приготвя десерт не го изяждам сама, а пробвам само едно парче от него, най-много две. Все пак съм любител-дегустатор :) и трябва за знам коя рецепта е добра и коя не, за да споделя все пак с вас :)

Останалата част я споделям с колеги, приятели, роднини – винаги се намира доброволец, който обича домашно изпечен сладкиш.  И така всеки път имам възможност да пробвам нова рецепта, да не напълнявам и да не злоупотребявам със захарта.

Опитвам се и да спортувам поне 4 пъти седмично, спазвам хранителен режим, по който определено не се вманиачавам и си позволявам да го нарушавам. Нали затова са правилата, за да се нарушават.

Закуската си я приготвям в 7:30 сутринта, която съдържа 3 суп. л. смес от овесени, пшеничени, пълнозърнести ядки с кисело или прясно мляко.

В 10 часа изяждам плод или малка филия пълнозърнест хляб с много семена (пак аз съм си го приготвила), намазан с извара и плочка сирене. За обяд – супа и салата или салата и някакво основно ясние. В 16.30 часа фреш или пак плод. Вечерям късно, тъй като не ми остава много време, но гледам да е преди 9 вечерта с прясна салата и зеленчуково ястие, риба, месо на скара. През останалото време от деня не си позволявам да хапна бонбони или крекери, дори и когато колегата черпи за рожденния си ден. Е, случва се понякога, но определено не е ежедневие.

Пия вода поне 1.5 л дневно, не готвя със сосове на прах, пакетчета булюни, фиксове, замразени полуфабрикати, пици и др. Използвам основни подправки (пресни или сушени), а не миксове, тъй като никога не знам какво има вътре.

 

На мнение съм, че е важно какво ядеш, кога го ядеш, но най-важното е по колко ядеш. При всяка диета и начин на хранене от голямо значение за крайния и успешен резултат е количеството храна, която се приема.  Така че, ако се въздържате от храните в пакетче, които аз наричам „дехидратирани“ храни, чипсове, газирани напитки и си позволяване черен шоколад и парче домашно приготвена торта всичко ще е прекрасно.

 

Обичам захарта! Обичам сладкото! Но в никакъв случай не прекалявам с него. Предпочитам обаче като ям парче прясно изпечен ябълков пай да си го приготвя сама, да знам какво съм използвала като продукти, какво съм сложила вътре и да му се насладя в най-дъждовния неделен следобед. И няма по-хубаво нещо от невероятния аромат на канела в кухнята.

 

Хранете се с много зеленчуци, плодове, пийте по една чаша червено вино и яжте основни храни. Това е моята рецепта за здрав дух и хармонично тяло.

 

И най-вече помнете, че всяка крайност е прекалена. Така че не се отказвайте от захарта само, защото е заклеймена като „вредна“. Консумирайте я умерено, подслаждайте кафето си с мед, ползвайте стевия, тъмна захар мусковадо и спортувайте, танцувайте, движете се, забавлявайте се.

 

Хранете се балансирано и бъдете щастливи!

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.