Зимна коледна декорация | Cooks and Bakes

Зимна коледна декорация

22 | 12 | 2014

В близките години не украсявам вкъщи за празниците може би защото смятам, че празникът се е превърнал в комерсиално понятие. Пластмасови играчки с преобладащото златно, изкуствени елхи, разноцветни лампички, на които жичките едва се държат, много блясък и напомняне за Шанхай. Не пожелах и тази година да извадя от прахта и забита в кашон изкуствена елха, закупена преди години и търсеща само няколко дни в годината внимание. Дарих я на приятели, които ще й се радват повече от мен.

За мен Коледа и празниците са време за късни сутрини и късни вечери, споделени мигове, топлина и взаимност. Повече разходки и лично време, което не остава в забързаното ежедневие. Обичам природата и причудливостта й във всичките й форми. Обичам естествените неща, може би защото и такъв човек съм. Затова тази година декорацията е изцяло натурална - борови клони, шипки, клонки от храсти, листа и мъх.

Не ни струва нищо, а е толкова ефектно, красиво и живо. Създава уют и ме връща в детството, когато нямаше нищо друго освен истински елхички на кръстата стойка и стъклени играчки. Ах, как им се радвахме и правихме с брат ми гирлянди от капачки от кисело мляко...Връщам се назад във времето с приказките на баба ми до печката и орехите, които чупехме в заснежените вечери заедно.

Отделих един хубав следобед, за да си набавя нужните материали - борови клони или на някакво еглолистно, шипки, различни типове разноцветни храсти, шишарки или каквото намерите в гората или в близкия парк. Първо огледайте за нападали клони и след това откъснете няколко.

Ще са ви нужни:

- канап

- няколко глинени саксийки или празни консервни кутии

- сушени цветя - лайка, лавандула или други

- празни буркани - колкото го различни по големина и форма са те, толкова по-добре

- пръчки канела, ванилия или звездовиден анасон

- свещи от всякакъв тип

- фенери или свещници

- зелени клонки - бор, ела, смърч или други

- сушени портокалови резени

За да направите сушените портокали, нарежете на еднакви по дебелина портокалови резени, колкото по-тънки са, толкова по-бързо ще се изсушат. Поставете ги във фурната върху решетка и сушете на 100 С в продължение на 2-3 часа.

Можете да ги направите на гирлянди или да доукрасите зимния букет с тях.

Събрах и малко горски тревичка, наподобяваща мъх, която поставих в мини саксийките. Отгоре просто позиционирах свещите и готово ;)

Можете да изпечете джиндифилови бисквити, с които да доукрасите клонките или друг вид шарени сладки. Аз ползвах бадемови сладки, които оформих като коледни венци.

Нарежете различните видове зелени клони, поставете шипките, декорирайте с шишарки, пръчки ванилия, портокалови резени и се наслаждавайте на весели и прекрасни празници.

Моята украса е над огледалата в баните, в коридора, на шкафа във всекидневната и по един прекрасен коледен букет на масите.

Светли празници и споделеност!

 

2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.