Brutti ma buoni с какао | Cooks and Bakes

rutti ma buoni или "грозни, но добри" са типични италиански сладки, идващи от района на Тоскана. Наистина изглеждат грозни, поради неправилната си форма, но пък са много хубави. Интересното при тях е, че съществуват много разновидности - можете да ги срещнете с лешници, бадеми, но в оригинал се правят само с лешници. Всъщност това са типични целувки с ядки, тъй като се правят предимно от белтъци. Има и една особеност - някой слагат сместа на котлона преди да ги изпекат, други директно ги пекат като целувки - само белтъци и ядки.

Аз предпочетох първия вариант, тъй като исках да опитам традиционния вкус на грозните сладки. Ядките трябва да са натрошени на едри парчета. Ако не обичате какао, пропуснете го - но повярвайте, с него е много по-вкусно. Всъщост приличат на дъвчащи шоколадови целувки с ядки.

Ако имате останали белтъци и едно пакетче ядки, действайте! Няма да съжалявате.

Италианците също споделят, че правят тази рецепта за Коледа! Еми тя наближава, така че това е първата ми коледна рецепта за тази година. Хайде, разчупете останалите яйца в хладилника и да запрятаме ръкави :)

Приготвяне: 

Разделете белтъците от жълтъците. Сложете белтъците в сух съд и с помощта на миксер започнете да ги разбивате на сняг. Добавяйте постепенно захарта. Разбивайте около 5 минути, докато станат до гъстото "твърд връх". Можете да проверите като обърнете купата и нищо не пада от нея или връхчето на сместа стои изправено нагоре.

Добавете какаото, ванилията и вече разбърквайте само с помощта на шпатула, докато се смесят. Едронатрошените ядки добавете в купата, разбъркайте с лъжица. Сложете сместа в малка тенджерка и загрейте котлона. Бъркайте около 4-5 минути, докато сместа се сгъсти, но не прекалено. Нека да остане една идея по-течна. Свалете от котлона, загрейте фурната до 180 С, постелете хартия и за печене и слагайте сладките на разтояние поне 2 см една от друга. Печете около 10 -15 минути, трябва да се меки, а не да са прекалено твърди. Издавете и оставете да се охладят. Да ви е сладко с грозните, но вкусни бисквити!

Brutti ma buoni с какао

27 | 11 | 2011
4 белтъка
150 г едросмлени лешници (ползвах сурови)
150 г кристална захар
1 ч.л. ванилия
2-3 суп.л. какао
Порции: 
24 бр.сладки
Време за приготвяне: 
приготвяне :15 минути
печене:10-15 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.