Десерт с ядки от Тунис | Cooks and Bakes

Като горд собственик на книгата Culina Mediterranea, която ми бе подарък от сп. GoodFood (разказах ви в тази публикация) и невероятните средиземноморски рецепти, включени в нея реших, че е време да започна за тествам невероятните турски, гръцки, италиански, испански сладкиши и не на последно място рецептите от Тунис. Тази рецепта ме впечатли с простотата си и това, че съдържа основно ядки.

Като я погледна веднага се сещам за турския локум, който няма нищо общо с рецептата, но може би заради формата на сладкишите за знаменитата фраза turkish delight. Много наподобавя на сусамките или различните блокчета с ядки.

Оригиналната рецепта се прави с гъст захарен сироп. Можете да пробвате този вариант, но при мен не се получи. Спазих рецептата точно и въпреки това доста трудности видях, докато "споя" ядките една към друга. Запова карамелизирах захар, направих гъст карамелен сироп - смесих ядките заедно, оставих да се охладят и след това направих различни форми - топчета тип бонбони, квадрати, които овалях в шам фъстък.

Ще опиша моя вариант на рецептата, тъй като резултата стана страхотен, а в оригиналния вариант не съм сигурна, че захарния сироп ще "държи" здраво цялостния микс от ядки.

Още една кратка и интересна информация - десертът jaouia в Тунис е признак на специален статус. Счита се за изискано ястие, което се прави от изсушени ядки и е било любимото ястие на бея. Символ на богатство, благополучие се е приготвяло и сервирало на сватбени тържества.

Ядките могат да варират, според това което имате. Можете да правите ваши вариации, според любимите ви ядки.

 

 

Приготвяне: 

За да направите ядките трябва да купите сурови белени ядки и след това да си изпечете. Бадемите нямат нужда от премахване на люспите, но при лешниците ще се наложи. Сложете в една тава всички ядки и включете фурната на 180 С. Печете лешниците около 20 минути, бадемите 15 минути, орехите 5 минути. Отваряйте фурната и разбърквайте. За да премахните люспите на лешниците, можете да използвате кърпа. Хванете ядката между пръстите си и с помощта на кърпата махнете люспата. Става лесно и бързо.

След като са изпечени, трябва да ги натрошите с помощта на точилка. Стрийте ядките, но гледайте да не стават много големи парчета, тъй като няма да могат да се слепят заедно. Сложете ги в купа и оставете настрана.

За да приготвите сиропа сложете на котлона в тенджерка водата. Добавете захарта и оставете да заври. Добавете ванилията и лимона. Оставете да ври продължително. Единия вариант е преди да започне да се карамелизира да извадите от котлона и да залеете сместа. Втория вариант (по-сигурния) е да приготвите карамеления сироп и след това да залеете ядките. Пробвах и с двата варианта - при първия сместа не стегна. При карамела стават по-твърди кубчета, но няма проблем със стягането и придобивнето на формата. След като разбъркате много добре с лъжица сместа, оставете върху кухненска хартия или силиконова подложка да стегне добре. Опитайте се с помощта на точилката да стане гладко като минете отгоре.

Като стегне нарежете с нож или оформете с ръце кубчетата. Овалайте в стрит на ситно шам фъстък. Можете да украсите с кедрови ядки отгоре.

Десертът е идеален за сутрешното турско кафе, но имайте предвид че е доста калоричен. Т.е. не трябва да изядете 10 парчета наведнъж.

Смята се, че десертът е подходящ и за деца, на които им липсва енергия. Има ли такива въобще ? :)

 

Адаптирано от: книга Culina Mediterranea

Десерт с ядки от Тунис

12 | 09 | 2011
50 г белени лешници
150 г белени бадеми
50 г орехи
100 г шам фъстък
25 г кедрови ядки
15 мл олио
За сиропа:
300 г захар
1 ч.л. ванилова есенция
200 мл вода
сокът от 1/2 лимон
Порции: 
20 малки парчета- кубчета
Време за приготвяне: 
подготовка:30 минути
приготвяне:25 минути
Подобни рецепти: 
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.