Коледни меденки | Cooks and Bakes

Остава 1 ден до настъпването на Коледа. В навечерието на този светъл празник, електромерите на всички въртят на пълни обороти, стрелката й се завива свят, а киловатите прехвърчат. Магазините се пукат по шевовете и всеки нарамил голям кашон или напълнил количката до горе, пъшка и снове около колата си. Тази еуфория на бутане и пазаруване в несвяст не ми допада въобще, да не кажа, че изпитвам панически ужас от тълпи. Дай ми на мен тучни поляни, окъпани със слънчева светлина и въздух ухаещ на маргаритки...но това е друга тема.

Обичам да приготвям почти всичко сама за празника. Трапеза, украса, да опаковам подаръци и какво ли още не. Ако имах къща и достатъчно време, съм сигурна че щях и домашно вино да си правя :), да си квася домашно мляко и компоти и трушии да затварям.

Та, в този дух и заразена от червените мигащи светлини навън, въпреки липсата на време, украсих едни коледни меденки. Използвах рецептата на Пепи за меден линцер, тъй като са по-мекички и не е нужно да се правят 3 седмици предварително преди Коледа, за да омекнат. Добре е да се слепят със сладко и да се държат затворени в кутия, за да омекнат още малко.

Приготвяне: 

Меда и захарта се загряват на слаб огън до разтваряне на захарта. Яйцата се разбиват с миксер. Към киселото мляко добавете содата и разбъркайте, за да удвои обема си. Прибавете към яйцата. Към тях се прибавя всичко останало, разбърква се колкото да стане еднородна смес и се смесва с половината брашно. Другата половина се добавя постепенно, но се оформя с ръце тестото. Трябва да се получи меко тесто, но да не лепне по пръстите. Набрашнява се повърхността, разделя се на няколко части и всяка се точи на не по-тънка кора от 4-5мм. Изрязват се сладките с форчимки.

Фурната се загрява на 200 С и се пекат до съвсем леко порозовяване на краищата, не повече от 10-12 минути. След изваждане се завиват с кърпа да постоят около 15 минути.

След като изстинат се слепват две по две със сладко по желание. За глазура можете да разтопите течен шоколад, добавете малко течна сладкарска сметана и разбъркайте. Потопете половинките в разтопения шоколад и наредете на дъска или широка чиния върху полиетиленово фолио. Приберете за 20 минути в хладилника да се охладят. Повтаряте същото с другата половина. * Ако правите сладките с глазура обаче, първо ще трябва да ги натопите в глазурата, да ги охладите и накрая да ги слепите със сладкото.

И ето как моите декорирани меденки са се сгушила на топло в кутията, предназначени за едни специални хора, за да направят Коледата им още по-прекрасна!

И на всички вас, ви пожелавам весели Коледни празници, изпълнени с хубаво настроение, приятна компания и руйно червено вино!

Бъдете щастливи!

Коледни меденки

23 | 12 | 2010
2 яйца
7 пълни с. л. мед (около 300 г)
3 с. л. захар - аз ползах кафява
3 с. л. кисело мляко
15 г сода бикарбонат
настъргана кора на 1 лимон
80 г масло
15 г канела
3 чаши брашно от по 220 г
сладко по избор за слепване
Порции: 
60 броя (зависи от големината)
Време за приготвяне: 
приготвяне:1 час
печене:10-12 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.