Ванилови кравайчета | Cooks and Bakes

Днес е Йордановден! Ден, в който празнуват много именници - Йордан, Йордана, Божан и много други. Обичам този празник, тъй като баба ми имаше именден днес. Спомням си, че ходихме у тях на гости, когато бяхме деца и тя винаги имаше нещо вкусно сготвено у дома. Събираше ни всички около голямата маса в средата на стаята и наставаше голяма веселба. Гледахме телевизия и хвърлянето на кръста в реката за здраве. Тези репортажи ми бяха най-любимата част от новините.

Но така и не направих никакъв сладкиш за празника. Къде покрай многото работа, къде покрай умората, която ме е налегнала, къде покрай нещата, който все имам да върша и не ми остават сили. Затова и нищо не направих. Ще ви покажа обаче едни сладки, които се правят покрай новогодишните празници. Аз много ги обичам и си ги правя редовно, без значение от времето и сезона. Може би това, че са на маслена основа и затова са толкова сполучливи.

Приготвяне: 

Пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на маслото на кубчета и прибавяме жълтъците. Замесваме сместа, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер или поне 3-4 часа в хладилника да стегне.

На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина кръгове, които правим на пръчици 6-7 см. Правим ги с дебелина около 1 см и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С).

Печем върху застлана с хартия за печене тава, на 180 С до порозовяване (не ги правете много кафяви, за да не се втвърдят). Още докато са горещи ги овалваме в предварително приготвената пудра захар с ванилия.

Ванилови кравайчета

06 | 01 | 2011
150 г брашно
70 г нишесте - царевично, пшенично
70 г пудра захар
80 г смлени орехи
150 г масло със стайна температура
1-2 жълтъка (зависи от големината на яйцата)
200г пудра захар + ванилия (за овалване)
Порции: 
45 броя
Време за приготвяне: 
приготвяне45 минути + няколко часа за отлежаване
печене:20-25 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.