Шарен шоколадов кекс с рикота | Cooks and Bakes

Често ми се случва да купя някой продукт за дадена рецепта и след това да нямам времето да я направя. Взех рикота, за да правя каноли, но те изискват повече време - да подготвиш тестото, да го изпържиш, след това сместа и накрая да ги напълниш.

Тази рецепта обаче има само няколко съставки и е толкова лесна, че почти няма къде да сбъркаш. И съдържа рикота. Лесна и много хубава на вкус. Оригиналната рецепта взаимствах от Рудолф, разказах ви за посещението му в България в тази публикация, но да си призная честно до момента не бях приготвяла нищо по негова рецепта. Повечето от тях са с няколко етапа на приготвяне и все не остава време. В случая обаче не е така. Трябват ви 15 минути и само няколко съставки. Лесна и много вкусна. Той го нарича кекс, а според мен е нещо средно между брауни и кекс. Абе, страхотно е :)

Не ме питайте откъде намерих ягоди за украса в този сезон - имам ги на балкона ;) В началото на пролетта купих от някакъв сайт френски ягоди - плододайни, кичести и не знам какви си. Еми не са такива, вярно че цъфнаха втори път, но повече от 3 плода не съм набрала. От опит ви го казвам, не се подлъгвайте.

Ето и съставките на шоко-моко шарения кекс.

Приготвяне: 

В купа сложете мекото масло и добавете пудрата захар. Разбъркайте до пухкава смес и прибавете едно по едно яйцата. Добавете какаото и брашното, разбъркайте добре до гладкост, за да се избегнат бучките.

Подгответе продълговата форма за кекс. Сложете пекарска хартия. Оставете краищата на хартията да стърчат над формата, за да можете по-лесно да извадите кекса.

 

В друга купа сложете цялото пакетче рикота, добавете пудрата захар и разбъркайте с тел. Добавете яйцето и разбъркайте отново.

Изсипете половината от шоколадовата кексова смес във формата и я загладете. Върху нея изсипете сместа с рикота, добавете отгоре и останалата половина. С помощта на шпатула разбъркайте двете смеси с плавни движения. Загладете отгоре и печете кекса на 180 градуса 45 минути.

Оставете да се охлади добре във формата. Извадете и нарежете след като е изстинал. Гарнирайте с топка ванилов сладолед или стръкче мента.

Да ви е сладко!

Уверявам ви, един от най-лесните и вкусни рецепти, които съм правила :)

Шарен шоколадов кекс с рикота

19 | 09 | 2014
За шоколадовата смес:
190 г меко масло на стайна температура
220 г пудра захар
2 яйца
120 г брашно
50 г какао
За сместа с рикота:
250 г рикота / 1 опаковка
50 г пудра захар
1 яйце
Порции: 
12-16 парчета
Време за приготвяне: 
за приготвяне :15 минути
за изпичане:45 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.