Касатина с горски ягоди | Cooks and Bakes

Признавам, че този десерт бе абсолютно непознат за мен до този момент. Казват, че е типичен италиански десерт, известен в Сицилия, но Google нищо не казва по този въпрос. Идеята взаимствах от новия брой на сп. Bravacasa. Макар, че списанието е основно за обзавеждане, интериор и модни тенденции, все пак има и няколко рецепти. Отсега искам да ви предупредя, че десертът е изключително лесен и много приятен за летните жеги. А за вкуса, няма да говоря. Прекрасен! Тъй като с огромно нетърпение очаквах появата на дивите ягоди (набрах ги от моята градина), реших че ще се обогатят вкуса на десерта и това беше удобен повод да ги включа в рецептата.

Приготвяне: 

Разбийте рикотата със захарта, добавете ванилията, течната сметана и нарязаните на ситно плодове. Разбиваме ги с миксер.

Добавяме шоколадът, натрошен на ситни парченца - можем да го нарежем с нож върху кухненска дъска.

Подготвяме формички, които застиламе с фолио за печене. Могат да се използват всякакви - за крем карамел, за брюле или тези, за еднократна употреба.

Напълваме формичките със сместа и замразяваме за 2 часа. След това прехвърляме в хладилник.

Ако държим сместа основно в хладилник, изваждаме купичката 30 минути по-рано и оставяме да се отпусне на стайна температура. Сега, когато времето е топло става още по-бързо и лесно. Ако я държим в хладилника, това не е нужно.

Отгоре украсяваме с нарязани на кубчета сушени кайсии, диви ягоди, натрушен шоколад и каквото ни хрумне. Може да стопим на водна баня и шоколад и да го смесим със сметана и да гарнираме касатината с течния шоколад.

Касатина с горски ягоди

14 | 06 | 2010
500 гр рикота
150 гр захар
ванилова есенция
100 гр натурална сметана с масленост над 30%
50 гр ягоди
100 гр натурален черен шоколад, натрошен на парченца
Порции: 
6 порции
Време за приготвяне: 
приготвяне :20 минути
охлаждане :2 часа
Подобни рецепти: 
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.