Крем брюле | Cooks and Bakes

Напоследък все не ми остава време...то кога ли ми остава де?! Ако разгледате публикациите от последните 6 месеца, ще видите че все от това се оплаквам - времето не стига и не стига. Незнам дали сте като мен, но все имам да върша няколко неща, да мисля за какво ли не. Днес за малко да изпадна в потрес, като разбрах, че фотоапарата ми е без вграден мотор. Е, ще си кажете какъв шок, като ти като си го купувала къде си бляла  :) Еми, някъде...нагоре в тавана. Както и да. Искам да сменям обектива и се оказа, че твърдите обективи без мотор са хубави и евтини, а твърдите обективи с мотор - хубави и скъпи :) Еми, за да подобря качеството на снимките май ще ми се наложи или да се моля на мъжа или да празнувам Трифонзарезан, Баба Марта, Великден и рожденния си ден накуп :).

Та да не се отплесваме от основната тематика, ще ви кажа, че този малък кремообразен сладур едва успях да го заснема. Първо защото беше останал последен в хладилника от общо 7-те си събратя, безмилостно изядени и второ, защото незнаех как да го аранжирам за снимките. Слагах го на различни фонове, покривки, лъжички, чашки, всичко извадих от 3-те шкафа с посуда... Накрая пак се получи снимка с ретро излъчване. Но за да не ви говоря за моите неволи, ви описвам рецептата много набързо. Това е най-лесното нещо, което можете да направите за десерт за гости. Уникално бързо и много вкусно. Ето как приготвям крема аз.

Приготвяне: 

В голяма купа сипваме сметаната и я загряваме. Аз я загрявам на микровълновата фурна, тъй като става най-бързо. Не трябва да кипне, но нека да бъде доста топла. В случая използвах подсладена сладкарска сметана, но може да изполдвате неподсладена. Но ще трябва да увечиличите количеството на захарта на 250 г.

Предварително отделените жълтъци разбивате с количеството захар, за да се разтопи захарта. Прибавяте жълтъците към сметаната, разбърквате добре с лъжица и добавяте ванилията.

Сипвате сместа в предварително подготвени купички, наливате топла вода в тава и печете на ниска температура на 160 С. Водата не трябва да завира, за да не се получат шупли в крема. Най-голямата тънкост в приготвянето се крие при печенето. Печем докато по края сместа се сгъсти, а вътрешността при разклащане бъде сурова. Не се притеснявайте, когато се охлади, брюлето се стяга.

Охладете в хладилника поне за няколко часа. Преди поднасяне поръсете малко захар отгоре и с помощта на кухненска горелка карамелизирайте.

Поканете гостите на крем брюле и ароматно кафе. Моите гости го оцениха подобаващо. И да знаете, че ще ви тормозя с различни кремове брюле, тъй като имам книга с рецепта само за брюлета :)

Крем брюле

25 | 01 | 2011
6 жълтъка
500-600 мл течна сладкарска сметана с минимум 35% масленост (подсладена)
150 г захар
ванилия
Порции: 
6 порции
Време за приготвяне: 
приготвяне :15 минути
печене:25-30 минути
Подобни рецепти: 
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.