Панакота с горски плодове | Cooks and Bakes

Наскоро бях в родния си град и естествено исках да разгледам всички магазини за прибори и домакински принадлежности. Отдавна практикувам шопинг туризъм, но вече го свързвам с търсене и изучаване на магазини за кулинария и всички всевъзможни неща за кухнята, ястия, подправки и какво ли още не. Не обичам големите молове, направо свят ми се завива покрай многото стълби и осветление. Предпочитам пазаруването на улицата, сред хората, където всичко е непринудено - може дъжд да завали и да се порадваш на дъгата, докато похапваш някой сладолед. Та обикаляйки магазините, попаднах на едни интересни формички, които стават за различни видове кремове без термична обработка. Използвах рецептата на Дими за панакота с горски плодове.

Приготвяне: 

Приготвяме двата слоя отделно - първо желирания слой с горските плодове и след това самата пана кота.

За горният слой с плодоветете - затопляме плодовете в плодовия сок, добавяме ром, захарта, разбъркваме и добавяме предварително набъбналия и втечнен желатин. Тъй като исках да се получат два отделни слоя, изсипах тази смес във формичките и охладих желето в хладилника за около 20 минути. През това време приготвих пана котата.

За основната смес - накисваме цялото пакетче желатин в няколко суп.лъжици хладка вода докато набъбне.

Загряваме на умерен огън млякото, ванилията и захарта. Охлаждаме и прибавяме сметана. След това ромът. Дими пише, че трябва да се внимава ликьорът да не пресече млякото. Аз нямах никакъв проблем, но е добре да бъдете нащрек.

Разтопяваме желатинът на водна баня или в микровълнова фурна, като внимаваме да не заври. Постепенно добавяме по малко от желатина към млечната смес.

Към вече охладените желирани плодове, добавяме панакотата и оставяме в хладилника за 5 часа, може и една нощ.

Панакота с горски плодове

09 | 06 | 2010
300 мл прясно мляко
500 мл течна неовкусена сметана с над 30% масленост
150 гр захар
ванилия
1 пакетче желатин на Dr. Oetker
1-2 с. л плодов ликьор или ром
200 гр горски плодове (използвах замразени)
250 мл плодов сок (каквото имате под ръка)
1 с. л захар
1 с. л ликьор или ром
1/2 пакетче желатин
Порции: 
6 порции
Време за приготвяне: 
приготвяне :20 минути
охлаждане:4-5 часа
Подобни рецепти: 
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.