Браунис мъфини | Cooks and Bakes

Има различни рецепти за приготвянето на браунис. На тези, които съм попадала са много сполучливи. С хрупкава коричка отгоре и мека и топяща се в устата сърцевина отвътре.

 

Тайната се крие в няколко основни неща:

- хубави и качествени продукти

- висококачествен натурален шоколад (не използвам млечен, за да станат много сладки)

- правилно таймиране при изпичане

 

Можете да ги украсите допълнително с фондан като направите цветя, допълнителни орнаменти и детайли. Тези бяха предназначени за подарък на една прекрасна дама, любител на красивото, с усет към детайла, почитател на цветя, копчета и винтиж стила.

 

Не е никак трудно, само спазвайте тези няколко прости стъпки.

 

Красотата на тази рецепта се крие освен във вкуса, но и в това, че при приготвянето използвате само една купа - първо разтопявате шоколада и маслото заедно, след това прибавате в нея останалите съставки. Няма неразбория в кухнята, не е нужно да ползвате и електрически миксер. Така само ще се наслаждавате по-дълго на удоволствието от хапването на брауниса с любим човек, вместо да прекарвате много време в измиването на чиниите.

Предивзикателството при брауниса е в изпичането. Само минута или две повече, могат да променят вкуса неусетно и вече да не разполагате с шоколадов браунис, а просто .... шоколадов кекс :)

 

Затова, внимавайте при печенето. Не оставяйте десерта и при изключена, но работеща и загряла фурна, тъй като процесът на печене продължава.

 

Можете да приготвите брауниса в стандартна тавичка 20х20 см или в тавичка за мъфини. Ако правите мъфини, ще ви се получат 11 бр.

Стават много хрупкави отгоре и меки и сочни в средата.

 

Приготвяне: 

Разтопете шоколада и маслото, като го поставите в тенджерка на котлона на водна баня. Свалете от огъня и добавете какаото и захарта - разбъркайте с лъжица добре. Сложете ваниловия екстракт и едно по едно яйцата, като разбърквате добре след всяко едно от тях. Накрая добавете брашното, разбъркайте, солта и най-накрая ядките орехи.

Ако правите браунис мъфини сложете хартийки за печене в гнездата на тавичката за печене. Ако печете един общ браунис намаслете дъното на тавичка с размер 20х20 см, сложете сместа вътре. Загрейте фурната на 180 С предварително, печете на вентилатор. Когато фурната се загрее напълно сложете тавичката вътре. Печете около 25-30 минути, като проверявате с клечка за зъби вътрешността. Браунисът е добре изпечен, когато по клечката оставят влажни трохи. В случаят клечката не трябва да бъде суха, а по нея да има лепкави трохички. Извадете тавичката от фурната и охладете за около 10 минути. Десертът е готов за сервиране!

Браунис мъфини

29 | 08 | 2012
200 г натурален шоколад, натрошен на парченца
120 г меко масло, нарязано на кубчета
2 суп.л. какао на прах (15 г)
200 г кристална захар (1 ч.чаша)
1 ч.л. ванилов екстракт / ванилова есенция
3 големи яйца
3/4 ч.чаша брашно (95 г)
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.чаша натрошени на едри парчета орехи
Порции: 
11 бр. мъфини или 8-12 парчета
Време за приготвяне: 
приготвяне :20 минути
печене:25-30 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.