Светъл и тъмен шоколадов мус | Cooks and Bakes

Както сте забелязали повечето от публикациите са посветени на десертите и сигурно си мислите, че вкъщи друго не се готви. Неее, не е така. Правя много неща, но десертите са моята страст. Обичам да ги приготвям, а не толкова да ги консумирам, макар че и това не отказвам. А, обичате ли шоколад?! Предполагам няма човек, който да отговори с "НЕ". В новата книга "Шоколад за модерни хора" от поредицата на сп. Меню са представени 50 невероятни предложения с шоколад. Ако все още я нямате в библиотеката си, време е да се сдобиете с нея.

Приготвяне: 

За тъмния мус натуралният шоколад се разтопява на водна баня и към него се добавя свареното кафе. Първоначално може да ви се струва, че шоколадът е пресечен, но бъркайте докато се смесят добре с кафето. Яйцата се разделят, жълтъците се разбиват на пяна със захарта с ванилията, докато захарта се стопи.

Охладената сметана се разбива. Белтъците се разбриват отделно на сняг с 2 с.л. от захарта.

Жълтъците се прибавят към шоколада и се разбиват с тел.

Разбитата сметана се добавя към шоколада и се разбърква бързо с телта, преди сместа да се стегне. Внимателно се прибавят белтъците на сняг.

В десертни чаши слагаме част от шоколадовия мус до средата на чашата. В моя случай сложих доста повече, тъй като мусът се получи доста - зависи и от големината на чашите, които използвате. Приберете за кратко в хладилника, докато приготвяте белия мус.

За светлия мус на водна баня се разтопява натрошения бял шоколад. Белтъците се разбиват на сняг с 2 с.л. захар с ванилията. Сметаната също се разбива. Шоколадът се разбърква със сметаната, след което се добавят белтъците.

Към вече леко охладеният шоколадов мус добавяме и белия мус. Чашите се охлаждат най-малко 3 часа в хладилник. Преди сервиране поръсваме по 1 с.л. настърган шоколад.

Светъл и тъмен шоколадов мус

21 | 06 | 2010
за тъмния мус:
150 гр. натурален шоколад - аз използвах Lindt Excellence с 85 % какао
100 мл силно еспресо
3 яйца
30 гр захар смесена с ванилия
125 гр пълномаслена сметана
2 с.л. захар
за светлия мус:
150 гр. бял шоколад
5 белтъка
30 гр захар смесена с ванилия
125 гр сметана
Порции: 
8 порции
Време за приготвяне: 
приготвяне:45 минути
охлаждане:3 часа
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.