Браунис със захар Muscovado | Cooks and Bakes

Тази седмица празнуваме един много важен ден в нашето семейство - рожденния ден на половинката. Не знам защо, но харесвам и обичам този ден много повече от своя собствен рожден ден. Може би защото през лятото, когато съм родена аз е трудно да откриеш когото и да било, за да празнуваш с него. В детството ми го свързах със спомени, че трудно можех да открия приятелчетата си и да празнувам с тях - кой е при баба и дядо на село, кой е на летен лагер, някой на море и аз бях много нещастна. В тинейджърските години пък празнувах с голяма компания, тъй като 2 момчета от групата бяха родени в един и същи ден с мен и се събирахме една тайфа и наставаше щур купон. Почти като нова година!

Сега, отново не се кефя особенно, може би защото правя равносметки - какво съм искала да направя, какво не съм успяла и колко още имам да вървя. Това, което със сигурност знам е, че няма да ми стигне един живот, за да свърша това, което съм си наумила. Даже два! Питам се, какво ли би станало ако бях кандидатствала Биология? Щях да бъда лекар?, Какво ли би станало, ако бях завършила Финанси или Право?

Всъщност нещо много се отплеснах...та, за какво говорех?

 

Сетих се! За рожденния ден на съпруга. Естествено празник без торта не може. Но каква да бъде тя?! Колебая се между 3-4 дизайна и няма да е лошо да ги сведа до един :) Докато умувам обаче ви изпращам нещо сладичко - браунис с тръстикова захар. Рецептата е от блога на Palachinka, която създава уникални неща.

Вадете лист и химикал и записвайте :)
Приготвяне: 

На водна баня разтопете шоколада, маслото и кафето заедно. След като се стопи прибавете половината от захарта. Свалете от котлона.

В купа разбийте жълтъците с останалата част от захарта на хубава пяна. Прибавете шоколадовата смес и разбъркайте до пълното смесване. Добавете брашното и солта. Бъркайте с лъжица, докато се смеси хубаво всичко.

В друга купа разбийте на пяна белтъците до твърд връх. Смесете заедно шоколадовата и белтъчната част. Разбърквайте леко с лъжица, за да остане масата въздушна. Покрийте с пекарска хартия тавичка около 25х25 см. Включете фурната и печете на 180 С около 30-35 минути или до суха клечка.

За глазурата смесете отново на водна баня шоколада и маслото. Полейте брауниса с нея. Прибавете натрошените лешници или орехи, каквото имате под ръка.

 Е, това е! Никаква философия, макар че шоколада ме кара да филосоствам и да бърборя повече от необходимото.

Пожелавам ви да се чувствате удовлетворени от живота, да правите това, което искате и това, което ви кара да се чувствате щастливи и макар че ни остава много време за философията, нека да гледаме филосовски на живота и да му се радваме!

Източник: Palachinka

 

Браунис със захар Muscovado

16 | 02 | 2011
200 г черен шоколад
200 г краве масло
2 суп.л. силно сварено кафе
100 г кафява захар
4 яйца, разделени белтъци и жълтъци
35 г брашно или 2 суп. л.
1/2 ч.л. сол
60 г шоколад, 60 г масло, 50 г натрошени лешници - за глазурата
Порции: 
6-8 порции
Време за приготвяне: 
подготовка :25 минути
печене:30-35 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.