Плодов пай с бадеми | Cooks and Bakes

Преди известно време колегите в офиса много активно ме подтикваха да им приготвя десерт с вишни. Обичали ги, бленували ги и ме предизвикаха :) Колега донесе един вишнев сладкиш и аз не устоях на изкушението. Искаше ми се да е нестандартна рецепта, различна от кексовете с плодове, но същевременно да бъде удобна за консумация в офис - т.е. в салфетка. Е, направих този сладкиш, но не е най-подходящ за такъв тип преживявания. Най-вече защото трябва да се яде топъл и с лъжица. Прилича на нещо като крамбъл.

 

Рецептата е супер елементарна. Слагаш всички съставки, след катоса разбити предварително и печеш. Е, кажете ми, няма ли по-лесно нещо от това.

Освен вишните имах и малко къпини и малини. Сложих и тях. Получи се много добре.

 

Снимах набързо, колкото да "запаметя" снимката, тъй като бях приготвила двойна доза - 1 за колегите и 1 за гостите вкъщи. Естествено гостите дойдоха и нямаше как да пренасям тави насам и натам, за да ги "снимам" в другата стая.

 

Вадете лист и химикал и записвайте :)

Приготвяне: 

Загрейте фурната на 180 С с вентилатор. Намажете с масло тава за кекс или форма за пай с диаметър 23 см (тази, която виждате на снимките е 28 см) със стабилно дъно. Сложете плодовете на дъното, предварително изчистени и измити.

Разбийте с миксер всички продукти за тестото до получаването на еднородна смес. Изсипете я върху плодовете и печете 20-25 минути, докато паят се надигне и стане златистокафяв. Сервирайте топъл.

 

Отгоре преди поднасяне можете да поръсите с пудра захар и да гарнирате с топка сладолед.

* Вместо бадеми можете да използвате смлени орехи или шам-фъстък. Заменете вишните с боровинки.

Всеки ден е сладък със сладкиши и прекрасни колеги!

Плодов пай с бадеми

10 | 08 | 2011
малко масло за намазване
400 г къпини, малини и вишни
За тестото:
50 г смлени бадеми, 2 с.л. брашно
100 г захар
2 яйца, 2 жълтъка
250 мл сметана
Порции: 
8 порции
Време за приготвяне: 
подготовка :15 минути
приготвяне:20-25 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.