Сладкиш с кайсии и бадеми | Cooks and Bakes

Споменавала съм ви че имам едно място на близо, в което отглеждаме разни зеленчуци - домати и други интересни неща. Но тая година така се стекаха обстоятелствата, че почти не съм стъпвала там, пък какво ли остава и да отглеждам нещо. За да имаш хубава продукция трябва да се грижиш за нея - да я поливаш, пръскаш редовно, да четеш и да се заниваш с какво ли още не. Въпреки желанието ми, поради ограниченото време тази година никакви не ги свърших. Поне едни подправки да си бях отгледала ама и тях трябва да поливаш.

Виж да имаш плодни дръвчета е друга работа - ако са млади, не изискват кой знае колко грижи или поне аз не им отдавам тази чест. Имаме 2 дръвчета с кайсии в двора - много са високи и трудно можеш да ги обереш (ако катерицата, която се подвизава там не те изпревари и унищожи всичко, което има). Само да вметна, че катерицата не яде кайсии, а ги разполовява на две, изважда костилката и изяжда кайсиевата ядка. Така миналата година не успяхме и една кайсиика да видим. Затова тази година реших, че ще се докопаме по-рано от катерицата до тях :) 

Днес след като набрах 2 кг, реших че е добре да ги оползотворя в нещо сладко. Първоначалната ми идея бе направя обърнат кейк, но досега не съм се пробвала и леко рисковано ми се стори. В интерентет съществуват много рецепти за тарти с праскови, кайсии и др. Но в случая при тартата се прави отделно тесто за основата и това изисква повече време. Исках да е нещо тип кексово тесто и да се изсипе в тавичката. Е, открих любимият ми кайсиев сладкиш! Много лесен и вкусът е уникален.

Бадемите му придават един особен аромат, а кайсиите леко киселеят и вкусът не е толкова сладък и натрапчив. Пробвайте го, няма да съжалявате.

Приготвяне: 

За да приготвите блатът разбийте в купа двете яйца със захарта на пяна. Добавете брашното, смлените бадеми, бакпулверът и маслото и разбъркайте леко. Блатът ви е готов, като сместа трябва да изглежда леко течна.

Загрейте фурната на 180 С с вентилатор. Намажете плитка форма с диаметър 26 см и отделящо се дъно, може да използвате и 23 см форма, но сладкишът ви ще се нуждае от малко повече печене и съответно ще стане по-висок. Разполовете кайсиите и извадете костилките. Ако плодовете са по-големи, ги нарежете на четвъртинки.

Отгоре наредете кайсиевите половинки с разрязаната страна нагоре. Намажете ги с разтопеното масло и поръсете със захарта.

Печете около 40-50 минути докато кайсиите станат меки, лъскави и се карамелизират, а тестото се надигне и стане кафяво по краищата. 10 минути преди да извадите сладкиша поръсете филираните бадеми, за да се запекат. Преди да извадите сладкиша от формата, го оставете хубаво да се охлади.

Бележка на автора: Сладкишът е много лек, свеж и невероятно вкусен. Приготвя се без особенни усилия. Вкусът е много приятен заради леко киселия нюанс на кайсиите и приятния и нежен аромат на бадеми. Може да се поднесе с ванилов сладолед, но не е нужно.

 

Препоръчвам го горещо!

 

Адаптирано от: BBC GoodFood, бр. август 2008 г

Сладкиш с кайсии и бадеми

18 | 07 | 2011
За блата:
60 г брашно
200 г смлени бадеми - аз използвах сурови, слях с блендера
140 г кристална захар
120 г меко масло
2 големи яйца
1 ч.л. бакпулвер
За горната част:
50 г разтопено масло
450 г кайсии
50 г филирани бадеми или цели белени бадеми
2 суп.л. захар за поръсване
Порции: 
8 парчета
Време за приготвяне: 
подготовка :25 минути
печене :40-50 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.