Тирамису | Cooks and Bakes

Първата рецепта за тирамису научих в курса си по италиански език. Още в далечната 2003 г. когато се записах да уча италиански, не знам защо, но ми се струваше доста благозвучен език и без особена причина. 

 

Повечето от курсистите или отиваха в Италия да учат или работят, а моята единствена цел беше - ей така да го науча, за удоволствие. 

На въпросния курс, правихме превод на продуктите за типичното италианско тирамису. Някъде го имам в записките си. Но и досега не съм го приготвяла по този начин. Да ви разкрия ли тайната - приготвям го по упътването на кутията :) Става уникално вкусно и много бързо. Необходими само ви само 9 минути за приготвянето му. 

Приготвяне: 

Приготвяме прясното кафе, за предпочитане еспресо, послаждаме леко и го оставяме настрана да се охлади. Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме с миксера на пяна жълтъците с половината от захарта. Разбиваме добре. Добавяме сиренето маскарпоне. Купувайте само хубаво сирене, аз използвам Granolo. Развъркваме с миксера.

В друга купа разбиваме белтъците на гъст сняг с останалата част от захарта. Смесваме белтъците с жълтъците и объркваме сместа с лъжица. Тук не използвам миксер, тъй като искам съставките да останат пухкави.

Топим само долната част на бишкотите в предварително свареното кафе. Покриваме дъното на тивичката с бишкоти. Слагаме половината от крема. Редим и втория ред бишкоти, напоени с кафе. Слагаме и останалата част от крема.

Оставяме тавичката в хладилника да отлежи поне за няколко часа. Аз държа поне 1 нощ, за да е по-ароматно и хубаво на другита вечер. Преди поднасяне поръсваме обилно с неподсладено какао.

ВАЖНО! Какаото се слага непосредствено преди сервиране. Ако го сложите върху сместа, то се топи и полепва върху крема. Тирамисуто ще загуби от блясъка си и от изтънчените си характеристики :)
 

Ами това е. Да ви е сладко! И да живее Италия! :)

Тирамису

24 | 03 | 2011
500 г крем сирене Маскарпоне
120 г кристална захар
4 яйца - разделени на жълтъци и белтъци
200 г бишкоти Savoiardi - от 1 пакет се правят 2 дози
200 мл ароматно кафе
тъмно, неподсладено какао
Порции: 
6 порции
Време за приготвяне: 
приготвяне:9 минути
охлаждане:минимум 4 часа
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.