Вкусен пай с грозде | Cooks and Bakes

Тази година на вилата само една асма даде грозде и от онова черното, на което вътрешността се отделя много лесно от ципата. Този сорт се казва "Конкорд". Представям ви един много ароматен и вкусен пай с грозде. Паят е сладко-кисел на вкус и се съчетава идеално с газирана вода или свежа напитка.

За направата му ще се нуждаете от малко повече време, тъй като отделянето на вътрешността от ципата на гроздето е най-пипкавата част. Вкусът обаче е много, много впечатляващ. Ако искате да си спестите време, можете да ползвате грозде без семки и да прекарате зърната през голямо сито, за да се махнат люспите. Предпочитам обаче варианта с тъмно черно грозде, защото е ароматно и не толкова воднисто.

Ако имате грозде в повече, не се колебайте и направете десерта.

Приготвяне: 

За приготвяне на основата на пая трябва да приготвите тесто. Сложете брашното, захарта, солта в кухненски робот и разбъркайте. Можете да го направите на ръка, но ще ви е по-трудно. Добавете нарязаното на кубчета размекнато масло и няколко лъжици студена вода. Разбъркайте добре докато тестото се смеси и стане хомогенно. Добавете още вода, ако е ронливо. Трябва да е стегнато, но да не бъде лепкаво. Оформете тестото на топка и го увийте в домакинско фолио. Охладете го в хладилника за 1 час или повече.

През това време се заемете с приготвянето на гроздето. Тук е най-трудоемката част, тъй като ще трябва да отделите вътрешността на гроздето от люспите. Ще ви е необходимо около 1.5 до 2 кг грозде. Измийте гроздето добре и отделелете ципата от зърното на гроздето. Отделяйте вътрешността в отделна купа и люспите също. Не ги изхвърляйте, тъй като ще ви трябват. По-късно ще ги добавим към основната смес.

След като отделите зърната от ципите, сложете сместа на котлона на умерен огън. Варете около 10 минути и разбърквайте, докато семената се отделят от зърната. Прецедете сместа през цедка. Това се прави, за да не останат семки в самия пай. Добавете люспите, които отделихме предварително.

Оставете сместа да се охлади за 4 часа в хладилника. Извадете и добавете нишестето и захарта. Разбъркайте. Ако обичате по-сладко, можете да прибавате още малко захар.

Разточете тестото върху набрашнена повърхност и сложете в намазана с масло форма за пай. Отрежете излишното и прободете тестото с вилица на няколко места.Включете фурната на 220 C.

Разбийте яйцето и намажете ръбчетата на пая с него. Изсипете сместа и печете за 10 минути. Намалете фурната на 180 С и печете 30 минути. Извадете и оставете да се охлади.

За декорация можете да използвате част от останалото тесто и да оформите различни форми. Изпечете декорацията допълнително на 220 С за 15-20 минути.

Адаптирано от: Martha Stewart

Вкусен пай с грозде

06 | 11 | 2010
2 1/2 ч.ч. брашно
сол
100 г размекнато масло, нарязано на кубчета
от 1/4 до 1/2 ч.ч. студена вода
7 1/2 - 8 чаши гроздови зърна от грозде "Конкорд" или друго каквото имате
1/2 чаша кристална захар
5 с.л. нишесте
1 жълтък за намазване на декорацията по желание
Порции: 
8 порции
Време за приготвяне: 
приготвяне:4 часа
печене:20 минути
охлаждане на тестото:1 час
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.