Лимоново сорбе | Cooks and Bakes

В тези летни жеги един от най-приятните и разхлаждащи десерти е сорбето. Сорбе (sorbet) е замразен десерт, приготвен от подсладена вода с добавен плодов аромат (плодове пюре), вино или ликьор. Смята се, че сорбето е плод на римляните или произтича от Близкия изток. Терминът шербет, произлиза от турски език ?erbat/?erbet,  а "sorbet" идва от персийското sharbat, което от своя страна е с арабски произход и означава напитка или сок. Сорбето понякога се сервира между ястията с цел да се прочисти небцето преди основното ястие.

Смята се, че Марко Поло донесъл рецептата за шербет по пътя си обратно от Китай за Италия през 13 век. 

Замразените десерти са били  "донесени" във Франция  през 1533 г. от Катерина Медичи, която напуска Италия и се мести във Франция, за да се омъжи за херцога на Орлеан, който по-късно става Henry II на Франция. До края на 17 век сорбето се е продавало по улиците на Париж, по-късно е привнесено в Англия и в другите части на Европа.

Приготвяне: 

Изстискваме сокът от лимоните. Поставяме сокът в купа, слагаме захарта и разбъркваме добре, за да се разтвори. Нарязваме ментата на дребни парчета и добавяме към лимоновата смес.

Замразяваме сместа във фризера за 2 часа. След това изваждаме и с вилица разбъркваме сместа, за да стане на ледени бучки. Получават се хубави кристали. Замразяваме отново за 2 часа и сервираме.

Лимоново сорбе

26 | 06 | 2011
3 големи лимона
100 г захар
няколко стръка прясна мента
Порции: 
2 порции
Време за приготвяне: 
приготвяне :7-10 минути
замразяване :4 часа
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.