Ангелска торта или Angel food cake | Cooks and Bakes

И ако се чудите в каква рецепта да оползотворите останалите белтъци, това е точната и подходяща рецепта за вас. Аз не веднъж съм споменавала, че при правенето на крем брюле или други рецепти, които изискват повече жълтъци, белтъците остават, но в никакъв случай не ги изхвърлям. Запазвам ги като ги съхрънявам в бурканче във фризера и надписвам датата и количеството им. Така могат да се съхраняват до 3 месеца и повече.

Размразявам на стайна температура, оставям ги да се темперират т.е. да не са студени и да няма замръзнали бучки в тях и разбивам.

Ако пък не искате да се занимате с това, можете да си купите от големите вериги в кутия предварително отделени белтъци, жълтъци или яйца. Аз ги откривам в Хит или Метро, внос от Гърция  и са подходящи точно за такъв тип употреба.

Ако са ви останали около 6 белтъка и не ви се замразяват, можете да приготвите и тези кексчета, невероятно пухкави и вкусни са. При липса на такава формичка, ползвайте формата за мъфини.

Относно рецептата ще кажа само, че е невероятно лесна и много бърза - получава се само от няколко съставки и един миксер. Смята се, че тортата се е приготвяла от афроамериканци от юга, заради това че са трябвали "здрави ръце" за разбиването на пухкав сняг на белтъците. Но по произход е от САЩ.

Популярна е под името Angel Food Cake, но според нашите разбирания това не торта, а се доближава повече до кекс, тъй като не се серопира и не се реди стандартно крем-блат, крем- блат.

В случая я гарнирах със смената, която много подхожда на въздушността, ефирността и лекотата на тортата, но по принцип може да се нареже и самостоятелно и да се гарнира с пресни плодове или различни видове сладка, конфитюри.

Съществуват и разновидности на основната рецепта - ангелски кекс с лимонова заливка, шоколадов ангелски кекс, с пълнеж от шоколадов чипс или плодове.

Който и вариант да пробвате със сигурност ще останете очаровани.

Горещо препоръчвам!

Приготвяне: 

Сложете белтъците в купа добре подсушена, на стайна температура 30 минути преди разбиване. През това време пригответе си тавичка или форма за кекс с дупка в средата. Загрейте фурната на 180 С с вентилатор.

Добавете ванилията към яйцата и започнете да разбивате с миксер на средна степен до меки връхчета на сместа. Започнете да добавяте от захарта по 2 суп. лъжици като не спирате да разбивате. Накрая увеличете скоростта на миксера докато цялата захар се разтвори и разбийте до твърд връх. Добавате брашното като разбърквате само с лъжица. Изсипете сместа във формата. Печете около 20-30 минути, до зачервяване

Извадете от фурната и оставете да изстине добре. Обърнете кекса наобратно, без да го вадите от формата, а подпрете формата от двете страни по ръбчетата. Целта е кекса да не се сплеска, а да остане въздушен. Оставете го така да се охлади за около 1 час. Обърнете го отново, отделете го от стените на формата с помощта на нож или шпатула. Разрежете го в средата с назъбен нож за хляб.

Разбийте охладената сметана. Намажете лек слой сметана в средата. Можете и да добавите сладко от ягоди или пресни ягоди. Сложете втората част, добавете и останалата сметана. Гарнирайте с пресни ягоди. Поръсете с пудра захар при необходимост.

Ангелска торта или Angel food cake

19 | 03 | 2013
За сместа:
12-15 белтъка
1 ½ ч.л. ванилия
1 ч.чаша или 200 г кристална захар
150 г брашно
За глазурата:
200 мл сладкарска сметана, охладена
2 суп.л. захар
300 г ягоди
пудра захар за поръсване (при желание)
Порции: 
12 парчета
Време за приготвяне: 
приготвяне:25 минути
изпичане:30 минути, до зачервяване
охлаждане:1-2 часа, на стайна температура
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.