Бисквитена торта с Baileys | Cooks and Bakes

Откакто съм майка вкъщи приготвям бързи и лесни десерти. Времето ми е ограничено с децата, но въпреки това държа на домашно приготвената храна. Знаете колко е важно за мен да знам какво има в ястията, които слагам на масата, а още по-важно е когато храня децата си с тях. Това важи за абсолютно всички продукти. Подбирам чисти и натурални продукти, а ако липсват наблизо или нямам възможност да купя от тях, просто променям менюто и се храним предимно с постни ястия.

Но да се върнем на десерта – не можеш да му остоиш от първата хапка, толкова е вкусен и най-вече лесен за приготвяне. Ще са ви нужни бисквити, сметана, малко маскарпоне и най-важната съставка, която отличава тази Тирамису бисквитена торта от всички останали – любимият ми Baileys. Да, ароматът е превъзходен.

Важно! Тъй като в състава на тортата има ликьорq тортата не е подходяща за деца. Ако желаете да я направите за децата, отделете бисквити и крем, в които да пропуснете ликьора Baileys. За по-лесно можете да го направите в чашки.

Важно! Читателка уточни, че кремът се е втечнил и не е стегнал. Предполагам, че това се дължи на различните видове сметана, която се ползва. Аз ползвах животинска сметана на President и не съм имала този проблем. В търговската мрежа се предлагат заместващи продукти на сметана, което при контакт с маскарпоне може да доведе до този неприятен факт. Кремът ми се получи с такава гъстота, каквато го виждате на снимките.

Препоръката ми в този случай е да разбиете сметаната предварително с миксер. Сметаната се разбива в суха купа със сухи бъркалки и трябва да е студена. След това я добавете с лъжица (не ползвайте миксер) към другата смес. Смесвате двете смеси заедно с лъжица.

 

Необходимите продукти:

  • 36 бисквити или 2 пакета (ползвах български кръгли бисквити)
  • 200 мл Baileys
  • За крема:
  • 250 г маскарпоне
  • 150 г кристална захар
  • 50 мл Baileys
  • 500 мл животинска сметана за разбиване
  • 4 суп.л. какао

Приготвяне: 

Подготвяме кръгла форма, в която да поставим бисквитите. Ползвах тортен ринг около 24 см в диаметър. Ако ще ползвате по-широка стандартна тортена форма, увеличете бисквитите, тъй като тортата ще бъде малко по-ниска. Трябва да ви се получат 4 реда бисквити и 4 пласта крем – 2 кафяв и 2 бял.

За да направите крема в широка купа слагате сиренето Маскарпоне и захарта, разбивате добре с миксер. Добавяте директно в същата купа 50 мл ликьор и 500 мл сметана и разбърквате отново до получаването на пухкав крем. Разделяте на 2 части, в едната добавяте какаото. Разбърквате добре и започвате да сглобявате тортата.

Напояваме бисквитите в Бейлис ликьора и редим 1 цял ред в тортената форма. Слагаме кафяв крем, втори ред бисквити – редуваме бял крем, трети ред бисквити – кафяв крем и завършваме с четвърти ред бисквити и отгоре бял крем. Оставяме да се охлади добре поне за няколко часа в хладилник или най-добре за една нощ.

На следващият ден е с още по-богат вкус – плътен, стегнат и сочен. Отгоре поръсете с какао преди сервиране.

Добър апетит!

Ако харесваш какво споделям тук, ще се радвам на коментар от теб. Можеш да следиш актуалните публикации във Facebook страницата ми, а в Instagram качвам снимки ежедневно, свързани с родителството и други интересни истории. 

Бисквитена торта с Baileys

03 | 07 | 2018
36 бисквити или 2 пакета (ползвах български кръгли бисквити)
200 мл Baileys
За крема:
250 г маскарпоне
150 г кристална захар
50 мл Baileys
500 мл животинска сладкарска сметана за разбиване
4 суп.л. какао
бисквити, бонбони за украса и какао за поръсване
Порции: 
12 парчета
Време за приготвяне: 
за приготвяне:
за охлаждане :около 2 часа, но най-добре за една нощ в хладилник
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.