Малинова лимонада | Cooks and Bakes

Все по-често по заведенията ще срещнете вместо традиционния айран или газирана напитка от добре познатите марки хората да си поръчват "домашна лимонада". Домашна- заради вкусът й на прясно изстискани плодове, а лимонада - заради състава на лимоните. Забелязвам, че в менютата на заведенията не правят разлика между лимонада и цитронада. Лимонадата се приготвя с вода, а цитронадата с газирана напитка - газирана вода или спрайт по-често.

Когато си поръчвам винаги уточнявам, че искам лимонадата да бъде с вода, така я предпочитам. Избягвам газираните напитки, макар че на лимоните много им подхождат малки гъделичкащи мехурчета в чашата.

Лимонадата може да приготвите със сезонни плодове и да разнообразите, ако не обичате толкова кисел вкус. В случая - с малини. Ако замените лимоните с портокали ще получите оранжада :) Толкова е лесно.

За рецептата ще ви трябват пресни малини, лимони, листа от мента по желание (аз лично я предпочим с дъх на свежа мента), мед или друг вид подсладител. Има и готови сиропи за направата на лимонада, но честно казано не съм ги пробвала и се придържам към оригиналния вкус - прясно изцедени плодове, за да са максимално наситени с витамини и полезни вещества.

Хубавото е, че можете да направите пюрето с малини по-рано и да го съхранявате хладилник до 3 дни. След това вадите пюрето и разреждате с вода, добавяте секси кубчета лед и се наслаждавате на хубавото лято.

Дано да имаме още топли и слънчеви дни, за да вкусваме повече от даровете на природата.

Приготвяне: 

Сложете малините в купа или съд, в който ще можете лесно да ги пасирате. Използвайте пасатора, за да ги направите на пюре. Аз не ги прецеждам и оставям със семките. Ащо семките ви дразнят, можеше да ги прецедите. Добавете сокът от изстисканите лимони, медът и разбъркайте добре в съда.

Ментата пасирайте заедно с малините. Аз я предпочитам на цели стръкове в чашата.

Сервирайте с кубчета лед.

Малинова лимонада

03 | 10 | 2015
400 г пресни малини
сокът от 2 лимона
3-4 с.л. мед или кафява захар, може да ползвате и сироп от агаве
листа мента
минерална или газирана вода
Порции: 
4-6 чаши
Време за приготвяне: 
приготвяне:5 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.