Цикория с шунка | Cooks and Bakes

Една от рецептите, които трябваше да направя по повод гостуването ми на страниците на списанието GoodFood, бе основно ястие. Тъй като не исках да показвам какво може да се сготви с месо, заложих на едно малко непознато в пределите на страната ни ястие, но предпочитано в белгийската кухня. Цикория с шунка и сирене е типично белгийско ястие и се сервира с пюре от картофи. Леко ястие, подходящо за есента и зимата, когато на пазара няма много местни за готвене зеленчуци. Подхожда си с бяло вино. Вкусът на ястието е силен и плътен.

Цикорията не е растение, което расте в нашите географски ширини, затова може би не е толкова познато и у нас. Вътрешността или листата на цикорията се използват в приготвянето на салати или предястия. Външната част на листата са бели и леко потъмняват към краищата си. Сърцевината е снежно бяла. 

Когато избирате цикория гледайте да е твърда и стегната и листата й да не са меки. Така ще познаете, че е най-свежа.

Приготвяне: 

Разделете цикориите на 2 половини през средата и загрейте котлона на средна температура. Сложете маслото и запържете по 2 минути от всяка страна цикориите. Извадете ги и отставете да се охладят за няколко минути. Завийте половинките с едно парче шунка, като долните краища да бъдат от долната страна. Подредете рулата в тавичка едно до друго.

Подгответе сос бешамел, с който ще залеете рулата. Загрейте котлона и в сух тиган сложете леко да се запече брашното . Отстранете от огъня и добавете предварително затопленото прясно мляко. Бъркайте енергично и върнете тигана на котлона. След като се сгъсти, изсипете бешамела върху рулцата. Отгоре добавете настъргания кашкавал.

Поснесете топло като предястие или основно ястие. *Забележка: В рецептата липсва сол. Не се притеснявайте, ястието няма да бъде безсолно. Ако желаете добавете след това, но не е необходимо тъй като шунката и кашкавалът съдържат сол.

Цикория с шунка

25 | 09 | 2011
4 цикории
20 г масло
600 мл прясно мляко
3-4 суп.л. брашно
8 резена шунка, нарязани на тънко
200 г кашкавал Гауда, Грюер или друг вид сирене
Порции: 
2 порции
Време за приготвяне: 
подготовка :15 минути
печене:20 минути
Подобни рецепти: 
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.