Такос със зеленчуци | Cooks and Bakes

Такос, тортила, бурито, енчилада...

Каква е разликата между тях и какво съдържат?

Винаги съм била любопитна какво ги различава?

Изглеждат еднакво, всъщност са едно плоско хлебче.

Затова се зарових по-надълбоко, за да разбера откъде идват различията - дали от съставките, дали от начина на увиване на хлебчето или от плънката, с която се приготвят.

Оказа се, че границата между всички е много тънка, затова ще опиша какво казват източниците.

 

Бурито

 

Бурито или Буритос е традиционно ястие в Мексико и Тексас и е известно в цяла Северна Америка. Питката се произвежда от брашно и много прилича на арабските питки, с които в България се правят дюнери.

Консумацията на питките става като се сложи плънка и се завие на руло. Преди поднасяне се загрява предварително на скара, плоча или пара, за да омекне и стане по-лесна за сгъване.

В Мексисо плънката се прави от мачкан боб, мексикански ориз или месо.

В САЩ обаче, пълнежите включват комбинация от най-различни съставки като: мексикански ориз, боб, маруля, месо, авокадо, сирене и сосове, както и варира размерът на питката.

Думата Burrito буквално означава "малко магаре" на испански език и вероятно произтича от формата на питката, която наподобява ухото на магаре.

 

В САЩ и други страни е популярна разновидността на ястието - Бурито „Чимичанга“, което представлява запържено бурито, сервирано в чиния и поднесено със салата.

 

Такос

 

Според източниците такос е мексиканско ястие, което се прави предимно от царевично или пшеничено брашно, завива се на руло и се добавя пълнеж от телешко, свинско, пилешко месо, морски дарове, зеленчуци, сирене и други. Като цяло може да се каже, че когато се ядат такоси не се ползват допълнителни прибори. Гарнира се с различни сосове, салца, авокадо или гуакамоле, домати, смляно месо, лук или маруля.

Съществуват различни видове такоси:

Tacos de Asador или запечен на скара такос - може да се приготви с месо, колбас чоризо. Също така приготвени на скара такоси - две половини, сгънати на две се наричат mulita или тако сандвичи, гарнирани с вид сирене.

Tacos de Cabeza или такос, който се прави от меките части на главата на крава - включва мозък, език, бузи, устни и очи!

Доста гадно звучи, затова няма да задълбавам.

Tacos sudados ("сладки такос") се приготвят като се напълнят сладки тортили с люта смес от месо, след това ги прибирате в кутия или кошница и ги задушавате. Така се запазват топли и меки от парата.

 

Има и други видове със скариди и т.н., но това са основните, затова ще опиша само тях.

 

Енчилада

 

Представляват царевична тортила, увита на руло, полята с чили сос. Енчиладас може да бъде напълнена с различни съставки - месо, сирене, боб, картофи, зеленчуци, морска храна или комбинации от тях. Разликата тук е само в лютия сос.

 

 

Тортила

 

Името тортила всъщност значи торта или "малка торта" на испански. Всъщност в Испания тортилата се използва, за да се опише омлет, на основата на картофи или плосък хляб или вариант, приготвен от царевично или пшеничено брашно, използвано от Мезоамериканците.

Плоските тортили са познати в Мексико от древността, откъдето всъщност те произлизат. Много често и в другите страни са започнали да ги произвеждат, навлизайки и в Северна Америка, Европа и Източна Азия.

Мексиканските тортили се произвеждат предимно, за да се приготвят от тях такос, буритос и енчиладас. Като същност, те много наподобяват и са близки до Индийските чапати.

 

Всъщност ако трябва да направим обобщение, ще бъде следното:

 

- тортилата се нарича питката - самият плосък хляб, която се приготвя от царевично или пшенично брашно

- такос представлява тортила, пълна с месо, зеленчуци, сирене и др.

- бурито е тортила, пълна предимно с боб или ориз

- енчилада е тортила, пълна с месо, зеленчуци или сирене, но лютива

 

Сигурна съм, че не съм обхванала целия всички нюанси на мексиканската кухня, но важното е да запомним най-важните и отличителни различия.

Приготвяне: 

Почистете зеленчуците предварително и ги нарежете на тънки ивици. Запържете ги за няколко минути до омекване.

Разбъркайте сиренето рикота, заедно с горчицата. Сложете тортилата, посредата добавете рикотата, зеленчуците, малко настърган кашкавал, сол на вкус. Увийте тортилата и поръсете с още кашкавал. Моите тортили ги купих готови от магазина, затова не описвам съставките за приготвянето на хлебчето.

Запечете във фурната само от горната страна до зачервяване на кашкавала. Сервирайте веднага! Да ви е е сладко!

Такос със зеленчуци

25 | 09 | 2012
тортили 5-6 бр. (предварително готови или си ги купете в пликове от магазина)
2 тиквички, нарязани на дълги не много тънки ивици
2 моркова, нарязани на ивици
1 зелена чушка, нарязана на ивици
1 пакет сирене "Рикота"
кашкавал за овкусяване
2 ч.л. горчица
сол на вкус
За допълнение - листа зелена салата
Порции: 
6 порции
Време за приготвяне: 
приготвяне :15 минути
изпичане:7 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.