Зеленчукови мини "пици" | Cooks and Bakes

От няколко дни вкъщи сме на диета и все по-често прибягваме към здравословни рецепти, които ухаят невероятно. Опитвам се да избягвам месото, готвя предимно зеленчуци и млечни продукти. През лятото има толкова благодатни зеленчуци и плодове, че през ум не ми минава да готвя завъртяни рецепти, макар понякога да ме сърбят ръцете за това. Пазя ги обаче за десертите ;)

Обичам тиквички под всякаква форма - пържени, печени, на огретен, в комбинация с други зеленчуци, тиквени кюфтета, тиквено суфле и пица от тиквички. Някой друг път ще ви покажа как я приготвям, а тези мини "пици" както ги наричам, са невероятно предястие за горещите летни нощи и вървят прекрасно с чаша бяло вино.

Хубавото е, че можете да ги комбинирате с всякакви продукти - със сос песто, със салам пеперони, с кашкавал...Мисля, че и с маслини ще се получат прекрасно. Въобще дайте воля на въображението си или поне на това, което имате в хладилника.

Моите мини пици исках да са вегетариански и ползвах само няколко продукта - чери домати, моцарела, пармиджано и босилек.

Чери доматите са по-малко воднисти и са идеални за такъв тип предястия и хапки. Ако успеете да откриете от тъмнозелените тиквички, купете от тях. Но не е задължително, единствено контраста между червените домати, кашкавала и зелената основа ще е по-ярък и ще радва окото. На вкус разлика аз лично не откривам.

Приготвяне: 

Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгове с големина около 5-7 мм, така че да не са много тънки. Запечете ги от двете страни на тиган с незалепващо покритие (тази стъпка можете да я пропуснете и да ги сложете директно във фурната). Целта е да се запечатат и да не пускат вода, както и да ги печете по-малко във фурната. В случая аз ги запекох на тигана и допълнително пекох върху решетка в тавичката.

 

Нарежете чери доматчетата, моцарелата, поръсете със сиренето пармезан. Ако сте ги запекли предварително нан тиган, ги запечете само отгоре на 200 С. Ако сте пропуснали тази стъпка, включете фурната да пече отгоре и отдолу на около 200-220 С.

Извадете ги, поръсете със сол, ситно нарязан босилек и можете да поръсите със сос песто, ако имате.

Въобще всякакви импровизации са позволени, така че дерзайте и действайте смело.

И хайде на здравословните мини пици ;)

Зеленчукови мини "пици"

17 | 07 | 2014
4 средно големи тиквички
2 връзки чери домати
2 кутийки мини моцарела
сирене Пармезан за поръсване
босилек
сос песто (по желание)
Порции: 
4 порции
Време за приготвяне: 
приготвяне :20 минути
изпичане :20 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.