Сладко от смокини и едно гостуване при леля Ани | Cooks and Bakes

В това топло и задушно време, не ви ли се иска да завали? Ама да завали проливен дъжд, който да потуши маранята, за да дишаме спокойно...Точно това се случи миналата събота, в която слънцето се скри и облаците надделяха. Е, дъждът не закъсня.

В този хубав и почивен ден бяхме на гости на леля Ани. Много симпатична дама,  с която можеш да си бъбриш с часове. Жена, която е събрала интересни спомени в сърцето си и с радост го отвори за мен. Направила е къщата си така, за да се чувства удобно и уютно. Без излишна суета, без много лукс, така че да ходиш боса по пода и да се чувстваш щастлива.

Естествено, веднага ме грабнаха вързопчетата билки, които се сушаха под  навеса.

Като малко дете се радвах на прекрасната й къща, която е приютила интересни предмети от различни култури и пътешествия през годините. С нескрит интерес обходих къщата и се впечатлих!

От колекцията й от чинии....

И те са събирани в продължение на 10 години. И знаете ли колко има? Над 100!!! От цял свят. Е, бях като дете в сладкарница. С огромни отворени очи и разглеждах ли, разглеждах и снимах ли, снимах. За съжаление нямаше много светлина и снимките не са от най-добрите.

Приготвяне: 

1. Измивате добре смокините, обелвате ги с остро ножче и слагате ги за 20 минути във варена вода да престоят. На 5 литра вода се слага 1 шепа вар. Варта стяга плодовете и не им позволява да се скашкат или омекнат. След това ги измивате добре няколко пъти. През това време си приготвяте сиропът.

2.Бланширате суровите бадеми и обелвате и тях. Може да ги препечете за няколко минути във фурната, за да се изсушат и придобият златист загар. Малко е трудоемко, но си струва.

3. За сиропа слагате водата със захарта да заври. След като се сгъсти, изсипвате смокините вътре и започвате на бъркате, добавяте бадемите. Варете сладкото на бавен огън и внимавайте да не се смачкат смокините при бъркането, за да се запазят цели. Леля Ани пълни всяка смокиня с едно бадемче и останалите се "разхождат свободно" из тавата. Но смятам, че и без друго рецептата е достатъчно изкушаваща и ако нямате време за това, може просто да ги добавите при смокините.

4. Варете до желаната гъстота. Проверява се когато капка от сладкото не се разтича в чинийка, след като е охладено.

5. Накрая добавяме лимонената киселина и пълним бурканчетата докато сместа е още топла. Обръщаме с дъното нагоре и след като изстине е готово.

Сладко от смокини и едно гостуване при леля Ани

14 | 08 | 2010
75 броя зрели смокини
1 кг захар
2 ч. ч. вода
белени бадеми около 300 гр
1 пакетче лимонтозу / сокът от 2 лимона
вар за варена вода
Порции: 
15-20 бурканчета
Време за приготвяне: 
подготовка:2-3 часа
приготвяне на сладкото:докато се сгъсти, около 45 мин.
Подобни рецепти: 
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.