Питка "Слънце" | Cooks and Bakes

Децата са едно от най-важните неща, които осмислят живота ни. Те са слънцето, което озарява дните ни. Те са тези, които ни карат да се усмихваме, да вървим по водата, да летим и да караме мечтите ни да се сбъдват. Въпреки, че все още не съм изпитала усещането да стана майка, децата на моите приятели ме зареждат с толкова положителна емоция, че не мога да се отделя от тях. 

Наскоро разбрах, че ще ставам кръстница!!!

 

На един малък прекрасен бонбон, който много обичам. Благодаря на майка му, че ще ми окаже тази чест и ще мога да му помагам и да съм част от неговия живот.

Благодаря й, че ще мога да изпитам радостта на детските очи, когато ме поглеждат. Благодаря й, че ще ми се довери да приготвям всички негови детски торти, докато стане поне на 18 г., може и след това :)

И като сме започнали да говорим за готвене, ще ви покажа питка "Слънце", която направих за  обичая "Погача". Той се прави на 40-тия ден от раждането на бебето и на него се събират само жени, които го орисват за здраве, късмет и да стане добър човек в живота.

 

 Благодаря на Мария, която показа питката от мамините тефтери. Изглеждаше лесна и много вкусна. А подробните й обяснения в блога, още повече наклониха везните. 

Страхотна е на вкус, всички гости бяха възхитени.

Приготвяне: 

1. Тестото подготвих в машината за хляб. Захващаме маята в прясното мляко - затопляме прясното мляко, добавяме захарта и солта и разтваряме маята в него. Добавяме 2 л. брашно и покриваме купата с кърпа и оставяме за 15 минути, за да шупне.

2. Отделно разбиваме яйцата добре и ги сипваме на дъното на контейнера в машината. Прибавяме шупналата мая, киселото мляко и пресятото брашно. Машината се включва на програма тесто.

3. След като тестото втаса, изваждаме тестото и го оформяме. Разделяме на 5 равни части/ топки тестото. Едната я отделяме настрани. Взимаме всяка топка, разточваме я на средна дебелина и я намазваме с 25 гр от маслото. Оставяме настрана и точим втората кора. И нея я намазваме с друго парче масло. Разточваме 4-рите кори и ги подреждаме една върху друга. Разрязваме корите на кръст - на 4 еднакви парчета. Всяко от парчетата го делим на още 4 парчета.

4. В намазнена и набрашнена тава слагаме първата топка, която отделихме по-рано, в средата. Взимаме всяко едно от парчетата и го навиваме от широката му страна към тясната. Навиваме на руло по диаонал и леко се усуква. Поставяме единият "лъч" в тавата. Редим, докато свършат "лъчите".

5. Покриваме питката с кърпа и я оставяме да втаса още веднъж, за да удвои обема си. Тъй като се надува много, сложете домакинско фолио под кърпата.

6. Намазваме питката с жълтъка и печем в предварително загрята фурна на 180 С с вентилатор. След като се надуе, намаляваме на 170 С. Печем около 30 минути до зачервяване.

7. След изваждане от фурната, се напръсква с вода и се покрива, за да се задуши за около 10 минути.

Аз направих погачата вечерта и на следващият ден по обяд беше толкова мека, все едно току-що извадена от фурната. Мека и много вкусна.

* Забележка: Ако желаете да има лек сладък привкус е добре да сложите около 50 г захар. 

Желая на малкия юнак да бъде много здрав, да обича, да бъде творческа и артистична натура, да бъде търсеща и любознателна личност, да пътува и светът да бъде отворена книга за него. Да расте много здрав и щастлив!

Източник: My cooking book - Maria Miteva-Christou

Питка "Слънце"

13 | 10 | 2010
3 яйца + 1 белтък
2 ч.ч. кисело мляко
прясна мая 40 гр или 1 пакет суха
1/2 ч.ч. хладко прясно мляко
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
100 гр. размекнато масло
около 800 гр брашно
за намазване - 1 жълтък
Порции: 
20-30 парчета
Време за приготвяне: 
приготвяне:2-3 часа
печене:30 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.