Домашен козунак на конци | Cooks and Bakes

Всяка година пека поне по една доза козунаци вкъщи като изпробвам нова рецепта. Тази година се доверих на тази на Мина, която се оказа много сполучлива. Правих я два пъти и двата пъти се получи много добре. Рецептата е за замесване на тестото в хлебопекарна машина, но може да се замеси на ръка.

От количеството продукти се получават доста козунаци за едно домакинство, поне по моите представи. При мен се получиха 3 малки и 2 големи, ако ползвате половината доза ще получите 2 средни козунака.

В тестото сложих нарязан на дребно шоколад, който обаче се стопи в машината и поради тази причина цветът на козунака не е жълт, а леко шоколадов. Не е добра идея затова не го описвам в рецептата, просто да знаете.

На тази снимка се виждат двата козунака, които се получиха като големина при замесването с половин доза.

 

Приготвяне: 

Накисваме стафидите в  прясно изцедения сок от 1/2 лимон и 1 с.л. ром за няколко часа или поне докато трае втасването на тестото.

Можем да замесим тестото в хлебопекарна или на ръка. Ако замесвате в хлебопекарната първо слагате мокрите съставки и след това сухите. Ако месите на ръка първо слагате сухите съставки и след това мокрите. За удобство аз замесих в хлебопекарната.
В контейнера добавяме яйцатa, захарта, топлото прясно мляко, маята, солта, ванилията и лимоновите корички и включваме на програма „Тесто“ и оставяме 4- 5 минути, докато продуктите се смесят и маята се разтвори.
Добавяме постепенно брашното като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко и еластично тесто, което само се отделя от стените на контейнера. 

В зависимост от големината на яйцата може да е необходимо да се добави малко повече или малко по-малко брашно.
 

Прибавяме на части разтопеното масло като след всяко добавяне отново изчакваме да се поеме от сместа.
Изчакваме програмата да приключи, тестото трябва да е удвоило обема си. Ако не е достатъчно втасало, извадете го и го преместете в затоплената фурна.

Полученото количество тесто е достатъчно за 3-4 средно големи козунака или 6 малки. Аз направих и вариант с половин доза и се получиха 2 средно големи.
Изсипваме втасалото тесто върху работен плот и разделяме на 3 за средно големи и на 6 за малки козунаци.

За всеки козунак ще са ви необходими по 3 фитила, които да сплетете на плитка.
От всяка топка оформяме с ръце дълъг фитил, поръсваме със стафиди и локум и сплитаме на плитка. Кръглите козунаци завиваме в кръг, а продълговатия на две части.
 

Подреждаме козунаците на разстояние един от друг като оставяме по около 20 см, за да не се залепят в тава, покрита с хартия за печене.
Включваме фурната за 5 минути на 100 С и я изключваме. Слагаме тавата във фурната, която сме покрили с кърпа, за да не хванат коричка. При мен този процес отне около половин час.

След това намазвам с предварително разбит жълтък, смесен с 1 суп.л.прясно мляко и поръсвам със захар и локум.  
За изпичането включваме фурната на 110С  (или 100 С с вентилатор) и печем 10-15 минути.
 

След като минат тези 10 минути, вдигаме градусите на 180С (или 160 С с вентилатор) и печем поне още 20-25 минути за средно големите и 15 минути за индивидуалните козунаци. Ако много се зачервяват, можете да ги покриете с алуминиево фолио. Проверяваме с клечка за зъби дали са изпечени - клечката трябва да излиза суха.
Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути да се охладят върху решетка.

Съхранявайте в кутия или плик за няколко дн

Ще се радвам ако харесваш моя блог да споделиш коментар и да разпространиш публикацията в социалните мрежи чрез бутоните по-долу FacebookPinterestGoogle +. Следвай ме в страницата ми във Facebook или профилът ми в Instagram.

Домашен козунак на конци

03 | 04 | 2018
За тестото:
450 мл топло прясно мляко
4 яйца + 1 белтък (общо 5 яйца, жълтъкът запазете за глазурата)
360 г захар
20 г (1/2 кубче) кубче жива мая (или 7 г суха мая, 1 опаковка)
110 г разтопено масло
1 с.л. чист екстракт от ванилия
лимонови корички
1 - 1.2 кг брашно за козунаци на София Мел
1/2 ч.л. сол
За плънката:
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
100 г стафиди
1 с.л. ром
За глазурата:
1 жълтък
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. малки кубчета локум или филирани бадеми
Порции: 
3 малки и 2 средни козунака
Време за приготвяне: 
приготвяне:2 часа
изпичане:30 -40 минути в зависимост от големината на козунаците
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.