Плетена содена питка | Cooks and Bakes

Наближава едно от най-хубавото време на годината - Рождество Христово. Време, в което да прекарваме повече със семейството си, близките и най-вече да ни напомня да правим добрини през цялата година.

Бъдни вечер е денят преди Рождество Христово и се чества на 24 декември. Нарича се още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, а трапезата трябва да е тържествена, но постна с нечетен брой ястия. Всички ястия трябва да са зърнени с жито, ориз, боб, за да е плодородна годината. Затова и хлябът не трябва да се приготвя с яйца, мляко, масло. В повечето случаи се сервира содена питка. В основната рецепта, която взаимствах от новото списание Billa Кулинариум са включили 2 вида брашно в рецептата - пълнозърнесто и бяло брашно. Пълнозърнестото брашно е за да се спази точно традицията със зърнени култури, но тъй като аз не разполагах, не сложих пълнозърнесто, а ползвах само бяло. Пълнозърнестото брашно почти не се надува, така че можете да ползвате бяло брашно, на мен повече ми допадна тази комбинация.

Самата рецепта е лесна и бърза за изпълнение. Малко продукти, приготвя се бързо и е вкусна. Хрупкава отгоре, мекичка отвътре. Не очаквайте питката да бъде като празнична погача, в която са използвани яйца, прясно мляко и мая за набухване. Няма как да се постигне този ефект, но определено вкусът ми хареса и ще я приготвя отново за Бъдни вечер. Сложете и монета за късмет.

Плетенето може би е едно от малко по-бавните неща в приготвянето, но на мен не ми отне много време.

Приготвяне: 

Пресейте брашното и го сложете в купа. Тъй като аз нямах пълнозърнесто брашно ползвах само бяло брашно и се получи много хубава содена питка. Смесете брашното в купа, заедно със солта, медът, прясно изцеденият лимонов сок (или оцет) и содата за хляб. Като угасите содата в лимоновият сок тя ще шупне. С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто и ако е необходимо се долива още малко вода. Омесете го добре и го оставете в намазана със зехтин купа, покрита с прозрачно фолио или кърпа. Оставя се да почине за 30 минути.

Извадете тестото и го разделете на 3 равни топки. За да бъда максимално прецизна аз го измерих с кухненска везна и тестото бе 810 грама. Разделих на 3 равни топки от 270 грама, като всяка от тях също разделих на 3. Изтеглят се фитили и от 3 фитила се сплита плитка. Така направете общо 3 плитки. Моите фитили бяха около 50-60 см дълги, но можете да ги направите по-къси. Завиват се последователно една около друга плитките в тава, като се започва от средата. Гледайте фитилите да са с еднаква дължина, за да ви излезе равна плитката накрая.

Питката се намазва със зехтин, поръсва се със сусам, а с помощта на нож се прави кръст (по желание). Пече се в загрята фурна на 180 С с вентилатор около 25-30 минути до зачервяване.

Изважда се, оставя се леко да се охлади и се поднася.

Светли и весели празници ви желая!

Повече светлина в душите и сърцата, бъдете отворени за добрина, мила дума и топлина. Прегърнете човека до себе си и му кажете, че го обичате.Бъдете здрави.

Източник: списание Billa Кулинариум, бр. 1, декември 2015

Плетена содена питка

20 | 12 | 2015
3 ч.ч. бяло брашно, но можете да ползвате 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно и 2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.л. сода за хляб
200 мл топла вода
2 с.л. лимонов сок (ако нямате ползвайте оцет)
1 суп.л. мед
1 ч.л. сол
сусам за поръсване
зехтин за намазване
Порции: 
1 малка питка с d=28 см, около 8 парчета
Време за приготвяне: 
за приготвяне на тестото :10 минути
за почивка на тестото :30 минути
за оплитане :15 минути
за печене:25-30 минути до зачервяване
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.