Pretzel хлебчета | Cooks and Bakes

Pretzel е тип печен хляб, приготвен от тесто, в повечето случаи познат заради интересната си форма тип възел. Претцелите са познати в Европа. Традиционно се счита, че рецептата произхожда от Германия. В днешно време претцелите са с различни форми и са известни по цял свят. Характерното е поръсването на повърхността с едра сол, но е възможно да се добавят и различни видове сол, захар, семена или ядки.

Това, което трябва да знаете и за самата рецепта, е че се приготвя много лесно. Няма месене, няма точене и вероятността да сбъркате, е почти минимална.

Самите хлебчета при изваждането им от фурната са със златист загар, с твърда коричка, но реално в рамките на 20-30 минути се отпускат и стават много меки. Можете да ги ползвате за сандвичи, хамбургери или просто да ги намажете с масло.

Мога да кажа, че това е една от най-лесните и сполучливи рецепти за хлебчета. А вкусът е невероятен, просто спазвайте етапите на приготвяне.

От самата рецепта се приготвят около 12-14 хлебчета, в зависимост от големината им. Моите станаха големи, с големината на питка на хамбургер. Ако искате по-малки, правете по-малки топки от тесто и ги изпечете на няколко пъти.

Съхранявайте ги в найлонов плик, в рамките на няколко дни. Запазват се все така свежи и меки, без да се получава така познатата ронливост както при хляба.

Продуктите са измервани с чаена чаша = 220 мл

Приготвяне: 

В купа сложете топлата вода, 2 супени лъжици кристална захар и пакетчето мая. Разбъркайте леко с лъжица, за да се разтворят продуктите и изчакайте около 5-10 минути, за да се надигне леко сместа и да се "захване маята". След това добавете пресятото брашно, солта и олиото като разбърквате добре, за да се оформи меко тесто. Ако има нужда можете да добавите малко брашно, за да не лепне. Намажете купа с олио или разтопено масло, прехвърлете тестото вътре, покрийте с фолио, покрийте с кърпа и оставете на топло за около 1 час, за да удвои обема си.

След около час тестото ще изглежда леко и въздушно като това и ще е изпълнило цялата купа. Пренесете го върху леко набрашнена повърхност. Разделете на 12-14 равни топки. За да се изпекат равномерно, аз ползвах кухненска везна и измерих всяка една от питките. Моите бяха 95 грама. Ако желаете да бъдат по-малки, намалете количеството на половина.

Поставете ги в предварително покрита с хартия тава, като оставете достатъчно разстояние по между им. Поне около 3-4 см от всички страни. Внимавайте като правите питките, гледайте долната част да остане отдолу, така че да не "разпука" в горната част.

Оставете да починат около 30 минути, покрити с кърпа.

Сложете тенджерка на котлона с вода, за да заври. Махнете от котлона тенджерката, добавете содата. Ако не махнете тенджерката от огъня, има опасност содата да изкипи извън съда, така че внимавайте. Върнете обратно на котлона. Потопете питките една по едно във врящата вода за около 30 секунди като гледате да се облеят от всички страни.

Върнете обратно в тавата върху хартията за печене. Разбийте яйцето и с помощта на четка намажете повърхността на всяка питка с разбитото яйце. Поръсете с едра сол, като можете с помощта на остър нож да направите 2 разреза, както аз съм ги направила или в горната част под формата на буквата Х. Загрейте фурната на 180 С с вентилатор. Печете 15-20 минути докато хване златист загар, извадете и охладете. Поднесете ги топли, но дори и да изстинат, ще бъдат достатъчно добри и вкусни.

Рецептата е адаптирана от: My Life as a Mrs.

Pretzel хлебчета

17 | 09 | 2013
1 1/2 ч.чаша топла вода
1 пакетче суха мая или цяло кубче прясна мая, 40 гр
2 суп.л. кристална захар
4 1/2 ч.чаши бяло брашно, пресято
2 ч.л. едросмляна сол
4 суп.л. олио
1/4 ч.чаша сода бикарбонат
1 жълтък, леко разбит
едросмляна сол за поръсване
Порции: 
12-14 хлебчета
Време за приготвяне: 
приготвяне :20 минути
втасване на тестото:1 час и 30 минути
изпичане:15-20 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.