Палачинки с брашно от лимец и кисело мляко | Cooks and Bakes

Сутрините ни обикновено започват преди 7. Без значение от времето, мястото или деня от седмицата. Съботите са посветени на хубавите и благоуханни палачинки, понякога разнообразяваме с домашна баница или тутманик. 

Все по-често замествам бялото брашно с брашно от лимец или пълнозърнесто. Днешните палачинки приготвих в съотношение 60- 40 % брашно от лимец с бяло брашно. Нямах смелостта да ползвам само брашно от лимец, не бях сигурна дали синът ми ще ги одобри. Но както се вижда и от снимките, ги хареса, а следващият път ще ги направя само с брашно от лимец.

Стандартно в рецептата се ползва прясно мляко, но след като прочетох книгата "Яжте мръсно!", наблягам все повече на продуктите от овче и козе мляко - кисело мляко, сирене. Акс споделя, че индустриалното производство е толкова навлязло в бита ни, че въобще не можем да сме сигурни какви антибиотици слагат във фуражите на кравите, а те съответно се отлагат в месото, млякото. Поради не широкото разпространение на овче и козе мляко, там нещата стоят по по-различен начин. Ако успеете да си набавяте прясно мляко от малки производители и проверени източничници е прекрасно. Аз купувам от една малка ферма от Банско, замразявам го в бутилки сурово и след това като размразявам, варя и подквасвам. Става превъзходно. Единственият недостатък е, че трябва да разполагате с голям фризер.

Продуктите:

  • 3 яйца
  • 4 суп.л. брашно от лимец с връх (ако ще ползвате само един вид брашно сложет 7 суп.л.)
  • 3 суп.л. бяло брашно с връх
  • 500 мл айран, приготвен от 5 суп.л. кисело мляко (ползвах овче) и вода
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. захар 
  • масло за намазване 

Киселото овче мляко гарнирам с домашен мед и орехи, но най-го харесвам чисто и натурално. 

 

Приготвяне: 

Сложете в млякото содата и оставете за кратко да шупне. Разбъркайте и добавете водата. В купа сложете яйцата, брашното, захарта и добавете айрана. Разбийте с миксер или с телена бъркалка. Загрейте тиган за палачинки, изсипете 1 черпак от сместа и изпечете палачинката от двете страни. След като я извадите намажете с масло. Повторете до свършването на сместа. При мен се получават около 8-9 палачинки.

Да ви е сладко!

Ще се радвам, ако харесвате моя блог, да споделите коментар и да разпространите публикацията в социалните мрежи чрез бутоните по-долу FacebookPinterestGoogle +. Можете да следите и актуалните рецепти в страницата ми във Facebook или профилът ми в Instagram.

Палачинки с брашно от лимец и кисело мляко

05 | 08 | 2017
3 яйца
4 суп.л. брашно от лимец с връх (ако ще ползвате само един вид брашно сложет 7 суп.л.)
3 суп.л. бяло брашно с връх
500 мл айран, приготвен от 5 суп.л. кисело мляко (ползвах овче) и вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. захар
масло за намазване
Порции: 
8- 9 палачинки
Време за приготвяне: 
за подготовка на сместа:5 минути
за изчипане:25 минути
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.